Keban'da '16. Birvan Piri Davut Şenliği'

Elazığ'ın Keban ilçesine bağlı Ulupınar köyünde geleneksel olarak düzenlenen "16. Birvan Piri Davut Şenliği" yapıldı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Temmuz 2012 22:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ulupınar Köyündeki Piri Davut Türbesi yakınlarındaki alanda gerçekleşen şenliğe, Elazığ ve il dışından çok sayıda kişi katıldı. Türbeyi ziyaret eden vatandaşlar, bölgede piknik yaptı.

Türbeyi ziyarete gelen vatandaşlarca kesilen çok sayıda kurbanın etinden yapılan kavurma ile pilav, şenliğe katılanlara ikram edildi.

Ulupınar Köyü Muhtarı ve Ulupınar Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Hayrettin Tuncel, şenlikte yaptığı konuşmada, bu şenliklerde Hacı Bektaş-i Veli'nin sevgisini, Mevlana'nın hoşgörüsünü, Yunus Emre'nin inancını yeniden hatırlama olanağı bulduklarını söyledi.

Bu geleneğin kendilerine atalarından miras kaldığını ifade eden Tuncel, şunları söyledi:

"Piri Davut'un çocukluğu Horasan'da, gençliği Erzincan'da, yaşlılığı da Keban Ulupınar'da geçmiştir. Ölmeden önce vasiyeti üzerine ölünce köyümüzdeki Başpınar suyu tepesine halihazırda yerine gömülmüştür. Piri Davut'un 1580 yılında vefat etmesinden sonra atalarımız daha önce de mahsullerinin iyi olması ve Başpınar suyunun kurumaması için uyguladıkları kurban kesme geleneğini, Piri Davut'u anma duygusuyla birleştirip, yüzyıllardır sürdürüyorlar. Biz de bu geleneğin devam edebilmesi için bunu bir şenlik havasına dönüştürerek, her yıl hemşehrilerimizle bir araya geliyoruz."

Şenlikte, yerel sanatçılar Barış Özdemir, Cem Ozan ve Latif Gök konser verdi.

Muhabir: Pir Hasan Doğan / Ömer Fansa

Yayıncı: Ahmet Ekici

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber