Yüzlercesi öldü diğerleri de ölümü bekliyor

Van Gölü'ndeki en büyük ada olan Adır Adası'nda yoğun bir şekilde üreyen Van Martıları yiyecek bulamadıkları için ölümle pençeleşiyor.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 16 Temmuz 2012 11:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İnci Kefalı balığı ile beslenen yavru martıların yüzlercesi balıkların kıyıdan çekilmesiyle ölürken, diğerleri de ölümü bekliyor. Ölümler üzerine adaya giden ve incelemelerde bulunan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Yaban Hayatı Koruma Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Lokman Aslan, ölümlerin önüne geçilmesi için acilen tedbir alınması gerektiğini belirterek bununla ilgili rapor hazırlayacağını söyledi.Van Gölü içersideki Adır Adası'nda Haziran ayı başlarında üremeye başlayan Van Martılarını bundan sora zor bir süreç bekliyor. Popülasyonları bir anda binleri bulan martılar yiyecek bulamadığı için ölüyor. Martıların bir çoğu yumurtadan çıktıktan 1 hafta sonra ölürken, bir kısmı da açlık ve sıcağa rağmen yaşam mücadelesi veriyor. Adanın her tarafını saran martı leşleri kötü kokulara da neden olurken, Van YYÜ Yaban Hayatı Koruma Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Lokman Aslan, ölümlerin önüne geçebilmek için adada incelemelerde bulundu.

İNCİ KEFALI KIYIDAN UZAKLAŞINCA AÇLIK BAŞLADI

Yaptığı incelemeler sonrası martıların açlık ve sıcaktan öldüğünü belirten Yrd. Doç. Dr. Lokman Aslan, ölümlerle ilgili bir rapor hazırlayıp yetkililere sunacağını söyledi. Yrd. Doç. Dr. Aslan, Adır Adası Van martısının üreme alanı. Adanın sahillerinin temiz olması nedeniyle İnci Kefalı üreme zamanında kıyıya gelmekte ve bu dönemde üreyen martılar bu balıkla beslenmektedir. Martılarda üreme tam kapasite olmuş. Ancak balıkların üremesi bitip kıyıdan uzaklaşınca, martı popülasyonu da fazla olunca açlık başlıyor. Buda ölümlere neden oluyor. Biz bu ölümlerin önüne geçmek için neler yapabiliriz ona bakıyoruz. Binlerce minik yavru martı var. Bunların ölmemesi için alınabilecek tedbirlerle ilgili rapor hazırlayacağım. Doğal hayatta ölümler olabilir. Bu ölüleri de başka hayvan temizlemektedir. Örneğin Adır Adası'nda tilki olsaydı, ölümler bu kadar etrafı rahatsız etmezdi. Burada doğal denge bozulduğu için kurt, çakal ve tilki barınmamaktadır. Dolayısıyla tek yönlü bir üreme var dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber