AİHM, Türkiye'yi suçlu buldu

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Temmuz 2005 00:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 1995 İstanbul olaylarında polisin aşırı güç kullanıp 17 kişinin ölümüne sebep olduğunu öne sürerek Türkiye'yi suçlu buldu.

AİHM, olaylar sırasında görevli olan polislerin, yeterli eğitim ve uygun direktifleri almamış olduklarını ve kararlarını baskı altında ve panik halinde verdiklerini gözlemlediğini açıkladı.

Mahkeme, merkezden gelen direktifin, polislerin, kalabalığın üzerine rastgele ateş açmasına sebep olduğunu öne sürdü. Mahkeme ayrıca, polisin karışıklığı kontrol altına almak için gözyaşartıcı gaz ve plastik mermi kullanmasını, insanlara tazyikli su sıkmasını "kabul edilemez" bulduğunu söyledi.

AİHM, gösterileri durdurmak için tüm bu yapılanların aşırı güç kullanmak olduğunu ve 17 kişinin hayatına mal olduğunu öne sürerek, sonuç olarak ölümlerle sonuçlanan polis operasyonunun Avrupa İnsan Hakları Antlaşması'nın 'Yaşama Hakkı'nı garanti altına alan 2. bendini ihlal olduğunu bildirdi.

Mahkeme, olaylarla ilgili Türkiye'de açılan soruşturma sonucunda 2 polise verilen hapis cezalarının çok az olduğunu, soruşturmada Türk yetkililerin çok yavaş ve isteksiz davrandığını iddia etti.

Mahkeme Türkiye'yi, ölenlerin yakınlarına tazminat ödemeye mahkum etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber