Bir zamanlar fabrikayı andıran beldede şimdi sadece 14 atölye kaldı

Burdur'un Çavdır ilçesine bağlı Bayır beldesinde silah imalatı yapılan atölye sayısı 14'e düştü

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Temmuz 2012 13:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ören Silah Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ören, torna gürültülerinin hiç kesilmediği Bayır'da 15 yıl önce yaşanan ekonomik krizden sonra pek çok atölyenin kapandığını ve üretimin düştüğünü söyledi.

Otomatik, yarı otomatik, çifte, poze ve tek kırma tüfeklerde marka haline gelen beldede atölyelerin başka firmalara silah parçası üreterek ayakta kalmaya çalıştıklarını anlatan Ören, "Bir zaman organize sanayi gibi üretimin yapıldığı Bayır'da çevre köylerden 500 kişi silah atölyelerinde çalışıyordu. Köklü üretim geçmişi olan silah üreticileri, imkan verilirse Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) silahlarını üretebilir. Sağlamlığı ve el işlemeli silahlarıyla tanınan Bayır'da kapanmayan birkaç atölye ayakta kalmaya çalışıyor. Beldede 1970'ten 1995'e kadar yoğun silah üretimi yapıldı, ancak 1995'teki ekonomik kriz yüzünden iş yerleri kapandı." diye konuştu.

Eskiden işleri yetiştirebilmek için çift vardiya çalıştıklarını söyleyen Ali Ören, ?İşçi bulamıyorduk. Çevre köylerden de 500 işçi beldemizde çalışıyordu. İşler zayıfladığı için dışarıdan gelen işçileri çıkarmak zorunda kaldık.? dedi. Birçok işyerinin kapandığını aktaran Ören, torna ve diğer ekipmanların yarı fiyatına satıldığını ifade etti.

Hala gözde silahlardan olan Bayır yapımı silahların özelliklerini de anlatan Ören, çok tercih edilmesinin sebebinin sağlamlığı ve benzersiz el işçiliği olduğunu vurguladı. Ören, şimdilerde silah parçası ürettiklerini ve tamiratını yaptıklarını ifade etti. Yetkililerden destek beklediklerini sözlerine ekleyen Ali Ören, imkan sağlanırsa TSK'nın silahlarını üretebilecek kapasitede olduklarını aktardı. Ören, bu sağlanırsa gençlerin tekrar silah üretmek için geri döneceklerini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber