Bilgisayarlı eğitime uzman öğretmenler yetişiyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Temmuz 2012 10:06, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

ODTÜ Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü'nde (BÖTE), eğitimde bilgisayarın aktif kullanılması için öğretim üyeleri ile öğretmen adayı öğrenciler birlikte proje geliştiriyor.

Teknolojinin günlük yaşama olan katkılarından yola çıkarak öğrenme ortamlarına entegrasyonunu sağlayan ODTÜ Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü'nde öğretim üyeleri ve öğrenciler tarafından geliştirilen Ar-Ge ürünleri, düzenlenen basın turunda gazetecilere tanıtıldı.

ODTÜ Eğitim Fakültesi BÖTE Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kürşat Çağıltay, bölümde yürütülen faaliyetlere ilişkin bilgi verirken, bunlardan birinin de ''Zihinsel Engelli Çocukların Eğitimi için Oyunlar'' geliştirilmesi olduğunu ifade etti.

Çağıltay'ın verdiği bilgiye göre, etkileşimli tablet ve masa ile oynanan eğitsel bilgisayar oyunları, hem okul öncesi hem de zihinsel engelli çocukların öğrenimine katkıda bulunmak için geliştiriliyor.

Oyunlar, fare veya klavye kullanmaya gerek kalmadan, sadece ekrana dokunarak oynanıyor. Pilot okullarda denemesi yapılan oyunların, tüm zihinsel engelli eğitim kurumlarıyla ücretsiz paylaşılması hedefleniyor.

-Vücut hareketleriyle oyun oynatıyorlar-

Bölümde ayrıca vücut hareketlerini yakalayan teknoloji kullanılarak fare ve klavye kullanmaya gerek kalmadan oyun oynamaya ve bilgisayar kullanmaya yönelik teknolojiler de geliştiriliyor.

''Vücut Hareketleri ile Oynanan Eğitsel Bilgisayar Oyunları Projesi'' kapsamında da özellikle zihinsel engelli çocukların kullanabileceği yazılım ürünleri üretiliyor.

Farklı bölümlerden ODTÜ öğrencileri, bu projenin her aşamasında yer alıp katkı veriyor. BÖTE öğrencileri projede eğitim tasarımı yaparken, Endüstri Ürünleri Tasarımı bölümü öğrencileri modelleme yapıyor, bilgisayar mühendisliği öğrencileri de programlama konusunda destek veriyor.

-Akıllı oyuncaklarla kendi masallarını yaratıyorlar-

Bölümde geliştirilen ''Etkileşimli Oyuncaklar Projesi''nde gerçek oyuncakların içine yerleştirilen elektronik çipler yardımıyla akıllı oyuncaklar geliştiriliyor.

Projede, çocukların hayal güçlerini zenginleştirmek ve hikaye anlatım yeteneklerini geliştirip bilişsel gelişimlerine katkıda bulunmak hedefleniyor.

-''İnternet sitelerinin kullanılabilirlik testleri BÖTE'de yapılıyor''-

ODTÜ Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü'nde geliştirilen ''Göz hareketlerini izleme/analiz cihazı'' ile kişilerin bilgisayar önünde geçirdikleri tüm süreçler kayıt altına alınarak, ekranda nereye, ne kadar ve ne sırada baktığı ile ilgili detaylı analizler gerçekleştiriliyor. Bu teknoloji ile öğrenciler bilgisayar ortamında hazırlanan eğitim malzemelerinin ne kadar etkin olduğunu inceliyor ve elde edilen bulgular doğrultusunda gerekli uyarlamalar yapılıyor. Bu araç ile ayrıca e-devlet, bankacılık, basın internet sitelerinin kolay kullanılabilir olup olmadığı konusunda da araştırma çalışmaları yapılıyor.

-''Cep telefonu üzerinden öğrenci-öğretim üyesi etkileşimi''-

ODTÜ'de cep telefonu üzerinden öğrenci-öğretim üyesi etkileşimini arttırma uygulaması hayata geçirildi. Türkiye'de ilk defa ODTÜ'de uygulanan cep telefonu üzerinden öğrencilerden geri bildirim alma projesinde öğrenciler dersle ilgili konularda ders esnasında SMS ile öğretim üyesine geri bildirim vermektedir. Pilot olarak başlatılan projenin gelecek yıl ODTÜ'de yaygınlaştırılarak kullanılması hedefleniyor.

-ODTÜ lego Robotlar ile çocuklara programlama öğretiyor-

Bölüm kapsamında lego robotlarla çocuklara yönelik programlama öğretimi kampları düzenleniyor. Etkinliklerde genç mucitler, robot setleri kullanarak kendi robotlarını geliştiriyorlar. Öğrenciler robotları tasarlarken matematik ve fen konularının gerçek hayatta ne işe yaradığını görüyorlar. Bu kamplarda, değişik bölümlerden ODTÜ öğrencileri eğitmen olarak yer alıyor ve çocuklara robot programlama öğretiyor.

ODTÜ Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü'nde araştırma ekibince geliştirilen her türlü ürün, eğitsel yazılım ve oyuna ücretsiz olarak simge.metu.edu.tr adresinden ulaşılabiliyor.

Muhabir: Selma Kasap

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber