Görev yeri değiştirilen yüzlerce okul müdürüne müjde

Haber Giriş : 30 Temmuz 2005 07:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Danıştay, Eğitim-Sen'in açtığı dava üzerine MEB'in ?Yönetici Atama Yönetmeliği'nin bazı hükümlerinin yürütmesini durdurdu. Karar, yönetmeliğin rotasyon hükmü nedeniyle görev yeri değiştirilen yüzlerce okul müdürü için müjde oldu.

DANIŞTAY 2. Dairesi'nden Milli Eğitim Bakanlığı'na fren geldi. Danıştay, Eğitim-Sen'in açtığı dava üzerine, ?Milli Eğitim Bakanlığı Kurumları Yöneticilerinin Atanması ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'nin bazı hükümlerinin yürütmesini oybirliği ile durdurdu. Karar, 5 yılını doldurduğu gerekçesiyle görev yeri değiştirildiği için yargıya gitmeye hazırlanan yüzlerce okul müdürüne ?müjde' niteliği taşıyor. Yönetmeliğin, ?rotasyon' hükmü uyarınca sadece Ankara'da 225 ilköğretim okulu müdürünün yeri değiştirilmişti.

Milli Eğitim'e geniş takdir yetkisi tanıyan, puanla yönetici atamaya dayandırılan kadro operasyonu da yargıdan dönmüş oldu. Bu karar nedeniyle artık yönetmelik uygulanamayacağı için atama yapılamayacak. Bu karara itiraz, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'na görülecek.

Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararında, ?liyakat kriterlerinin objektif olarak belirlenmiş bir yazılı sınavla saptanacağı' vurgulanarak, yapılacak değerlendirme sonucunda en yüksek puan almış 5 aday arasından yönetici atanmasının uygun olmadığı belirtildi. Kararda, ?İdarenin takdir yetkisi mutlak ve sınırsız değildir' uyarısı yapıldı.

Daire kararında, naklen atamalar konusunda da idareye tanınan takdir yetkisinin kullanımının mutlak ve sınırsız olmadığına vurgu yapıldı, bu yetkinin ?kamu yararı' ve ?kamu hizmetinin' gerekleriyle sınırlı olduğu ve bu açıdan yargı denetimine tabi bulunduğu belirtildi.

Dava konusu olan düzenlemenin, takdire imkan tanıdığına işaret edilen kararda, ?Objektif ölçütlerden yoksun olan bu düzenlemenin, liyakat ilkesine uygunluğundan söz etmek imkansızdır' denildi.

Kararda, yürütmesi durdurulan yönetmelik hükümleri için, ?en uygununun seçilmesi için nesnel ölçüt öngörmeyen, atamaya yetkili makamın öznel değerlendirmelerine ve mutlak takdirine meydan verecek mahiyet taşıyor' tanımlaması yapılarak, kamu yararı ve hizmetin gerekleri yönünden hukuka uyarlık bulunmadığı vurgulandı.

Yönetmeliğin, bulundukları okul müdürlüğünde en az 5 yıl süreyle görev yapanların rotasyona tabi tutulacağı hükmünü de durduruldu.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber