Prof. Dr. Harzadın: 15 bin ton meyve ve sebze kurutulmadığı için ziyan oluyor

İzmir İl Özel İdaresi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü Araştırma-Geliştirme Bürosu çalışanları ve ziraat mühendislerine, ?İzmir'deki İyi Tarım Uygulamaları ve Yaş Meyve Sebze Kurutulması? konulu eğitim verildi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Temmuz 2012 11:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eğitimi veren Prof. Dr. Gazanfer Harzadın, Türkiye'nin kaynaklarını doğru kullanamadığını belirterek, ?Avrupa'da zeytin dahi kurutularak makarna sosu olarak kullanılırken Türkiye'de yaklaşık 45 bin ton üretimin 15 bin tonu ziyan oluyor.? dedi. Kuru meyve ve sebzelerin kullanım alanlarının çok geniş olduğundan, jeotermal ve güneş enerjisiyle çalışan iki sistemin uygulanabileceğinden söz eden Harzadın, özellikle tıbbi bitkilerin dünya genelinde önem kazandığını, yurtdışında aranan bitkilerin Türkiye'de yetiştiğini vurguladı.

Eğitimden önce Prof. Dr. Harzadın'ı makamında ağırlayan İzmir İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İrfan İçöz ise, ?Türkiye, meyve ve sebze üretimi açısından çok şanslı bir ülke ancak kurutularak değerlendirilmesi konusunda ciddi bir çalışma yapılmadığı gözlenmekte. Her yıl çiftçimizin büyük uğraşlarla ekip biçerek elde ettiği ürünlerin binlerce tonu ziyan olup gidiyor. Biz de Özel İdare olarak, çiftçimizin ürün kaybını ortadan kaldıracak dünyanın önem verdiği böyle bir projeye nasıl katkı sağlayabileceğimizin araştırması içine girdik.? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber