130 bin şüpheli, sanık ve hükümlü hakkında denetimli serbestlik uygulanıyor

Adalet Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'de 129 bin 724 şüpheli, sanık ve hükümlü hakkında denetimli serbestlik kararı infaz ediliyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Temmuz 2012 11:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mahkemeler tarafından verilen; adlî kontrol tedbir kararları, kısa süreli hapis cezası yerine seçenek cezalara ilişkin kararlar, hapis cezasının ertelenmesine bağlı olarak verilebilen tedbir kararları, tedavi ve denetimli serbestlik tedbiri kararları, etkin pişmanlıktan yararlanan hükümlüler hakkında güvenlik tedbiri kararları, hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararına bağlı olarak verilebilen yükümlülükler, cezanın konutta infazı kararları, belli bir hak veya yetkinin kullanılmasının yasaklanması ve meslek veya sanatın icrasının yasaklanması ya da sürücü belgesinin geri alınması kararları, koşullu salıvermeye bağlı olarak verilebilen tedbir kararları denetimli serbestlik müdürlükleri tarafından yerine getiriliyor.

2013 YILINDA ELEKTRONİK İZLEME BAŞLAYACAK

Denetimli serbestlik sisteminin geliştirilerek daha etkin hale getirilmesi hedefine yönelik olarak; Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezleri ile Koruma Kurulları Yönetmeliği ortaya çıkan yeni ihtiyaçlar, edinilen uygulama tecrübeleri ile uluslararası mevzuat doğrultusunda gözden geçirilerek yeni standartlar oluşturuldu. Elektronik izlemenin Türkiye'de de kullanılabilirliğinin değerlendirilmesi amacıyla çalısmalar başlatıldı. Bu kapsamda, Avrupa Birliği'ne 2013 yılı içerisinde başlayacak olan 'Elektronik İzleme Sistemine Geçişte Denetimli Serbestlik Hizmetlerinin Kurumsal Kapasitesinin Güçlendirilmesi Projesi' kabul edildi.

Proje öncesi tecrübe edinmek, uygulamalara ve proje faaliyetlerine yön vermek amacıyla Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü bünyesinde elektronik izleme merkezi oluşturuldu. Bu merkezde ve taşra teskilatında müdahale ekibinde görev alacak personele eğitim verildi.

Elektronik izleme merkezinin kurulmasından sonra pilot uygulamalar kapsamında şüpheli, sanık ve hükümlülerin toplum içinde denetim ve takibi yapılmaya başlandı. Pilot uygulamalar neticesinde elektronik izleme sisteminin yaygınlaştırılması planlanıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber