Atalarının hayvan otlattığı yaylalarda serinliyorlar

Burdur'un Gölhisar ilçesinde halk her yıl yaz aylarında yaylaya taşınıyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Temmuz 2012 11:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Atalarının hayvanlarını otlatmak için çıktığı yaylaya, torunları yazın bunaltıcı sıcağından korunmak için çıkıyor.

Her mahallenin ayrı ayrı yaylası bulunduğu Gölhisar'da, serin havası ve soğuk suyun tadını çıkarmak isteyenler, haziran ayının başında yaylaya taşınıyor. Armutlu Yaylası'na taşınan Armutlu Mahallesi sakinleri, ardıç ağaçlarının gölgesine kurdukları çadırlarda barınıyor. Yaylada yoğunluk ise özellikle Ramazan ayında artıyor. Mahalle sakinleri orucu rahat tutabilmek için yaylayı tercih ediyor. Halk sadece temel ihtiyaçlarını karşılamak ve cuma namazını kılmak için ilçeye iniyor.

Yaylacılar sıkılmamak içinse yine atadan kalma çıncırdak adını verdikleri düzeneğe binerek eğleniyor. Yere çakılmış kalın bir kazığa ortasından geçirilen uzun ağaçta yaylanarak dönüyorlar. Atalarının eskiden beri yaylaya göçtüğünü belirten Armutlu Mahallesi sakinlerinden Mustafa Avcı (73), göç geleneğini devam ettirdiklerini söyledi. Yaylada yaklaşık 80 çadır bulunduğu bilgisini veren Avcı, ?Tatlarımızın yaşantısının aynısını devam ettiriyoruz. Burada vakit çok güzel geçiyor. Koyun, kuzu sesleri arasında geçiyor. Suyu güzel, havası güzel.? dedi.

Atalarından sonra kendilerinin yaylalarda yaşadığını ifade eden Avcı, kendilerinden sonra gelen neslin bu geleneği yaşatmasını istedi.

Yaylada azda olsa hayvan otlatanlar var.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber