Tatarlı höyüğü'nde kazılar başladı

Adana'nın Ceyhan ilçesinde Tatarlı Höyüğü'ndeki 3 bin 500 yıllık Kizzuwatna Uygarlığı'na ait antik kentte 6.dönem kazıları başladı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Temmuz 2012 14:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bu yılki kazılarda şu ana kadar Genç Tunç Çağı'nda farklı evreleri ile kullanılmış bir yapıya ait kalıntılara ulaşıldığı bildirildi.

Bölgedeki kazı çalışmaları kapsamında ilk kazmayı, Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Serdar Girginer ile birlikte vuran Ceyhan Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, antik kentteki kazıları inceleyerek, çalışmalar hakkında bilgi aldı. Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Serdar Girginer, burada kazılar ile ilgili olarak açıklamalarda da bulundu.

Tatarlı Höyüğü'nde bu yıl 6. yıllarını doldurduklarını dile getiren Girginer, kazı çalışmalarını 25'i stajer olmak üzere toplam 63

kişilik bir ekiple başladıklarını hatırlatarak, kazıların Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çukurova Üniversitesi ve Ceyhan Belediyesi'nin katkıları ile sürdürüldüğünü dile getirdi. Girginer, bu yıl yapılacak olan kazılarda yukarı ve aşağı kent olarak adlandırdıkları, iki kenti gün ışığına çıkarmaya çalıştıklarını ifade etti.

2007 yılından bu yana Ceyhan'da bulunan Tatarlı Köyü'nde yaklaşık 3 dönümlük bir alanda çalışmalarını sürdürdüklerini vurgulayan Girginer, geçen yıl kazılarında taşınabilir nitelikte envanterlik ve etütlük toplamda yaklaşık 400 esere ulaşıldığını hatırlattı. Bu yılki kazılarda Tatarlı Höyük'te, sitadelin (yukarı şehrin) doğusunda yer alan ve Geç Tunç Çağı'nda farklı evreleriyle kullanılmış bir yapıya ait kalıntılara ulaşıldığını ifade eden Girginer, son verilerin de bu yapının bir 'sur yapısı' olduğu ihtimalini güçlendirdiğini söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Serdar Girginer, "Bu yapının özellikle batısındaki çalışmalarda Geç Tunç Çağı'nın (GTÇ) evrelerinde alanda farklı savunma sistemlerinin varlığı, dönemin başlarına ait evrede açık hava kutsal alanı olduğu gibi veriler, 2011 yılı kazılarının önemli sonuçları arasında. Bu sezon Tatarlı Höyüğü'nde özellikle GTÇ Sitadel giriş kapılarıyla ilgili çalışmaların yapılmasını planlıyoruz. Sitadelin batısında birkaç yıldır izlenen yine aynı dönemin şehir surlarının bir kısmı daha açığa çıkartıldı. Bu savunma sisteminin A yapısı ve çevresindeki oluşumlardan farklı olması GTÇ'deki Kizzuwatna savunma sistemleri konusundaki bilgilerimizi çok artıracak" dedi.

Ceyhan Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü de, "Ülke olarak sahip olduğumuz kültür mirasımızın gün yüzüne çıkarılmasında emeği geçen herkesten Allah razı olsun. Arkeolojik kazılara verilen destek sadece kamuyla sınırlı kalmamalı. Özel sektör de bu konuda destek vermeli. Büyük imkanlarla ve bu ülkenin yetiştirdiği arkeologlarla birlikte yürütülen çalışmalar, tarihi zenginliğimizi görmemize yardımcı olacak" ifadesini kullandı. - Adana

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber