Telefonla kimlik bilgisi verilmeyecek

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 22 Temmuz 2012 10:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Nüfus kayıtlarında yapılan hatalar ve bazı bilgilerin mevzuata aykırı olarak kimi kişilerle paylaşılması, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nü harekete geçirdi. Genel Müdür Ahmet Sarıcan, valiliklere gönderdiği yazıda, kimlik kayıtlarına ilişkin önemli uyarılarda bulundu.

SORUŞTURMA AÇILACAK

En önemli uyarı, kimlik bilgilerinin paylaşımı oldu. İçişleri Bakanlığı'na ulaşan bilgilerden, telefonla nüfus müdürlüklerinden bilgi istenildiğinin anlaşıldığını hatırlatılırken, kayıtların gizli olduğu vurgulandı ve 'Nüfus kayıtlarıyla ilgili bilgi ve belgeleri; kaydın sahipleri veya eşleriyle veli, vasi, alt ve üst soyları ya da bu kişilere ait vekillik belgesini ibraz edenler, nüfus müdürlüklerinden doğrudan almaya yetkilidirler' denildi. Mevzuata titizlikle uyulması istenerek, uymayanlar hakkında soruşturma açılacağı bildirildi.

Bir diğer uyarı 'doğum tutanakları'ydı. Yasal hükümlerin sıralandığı yazıda, 'Doğum bildiriminin dış temsilciliklerimizde düzenlenmesi halinde yabancı makamlardan alınan doğum belgesi örneği Türkçe'ye tercüme edilmeden, ilgili nüfus müdürlüğüne gönderilecek doğum tutanağına eklenecektir' uyarısı yapıldı. Dış temsilciliğin bulunmaması veya herhangi bir nedenle doğum olaylarının bildirilememesi halinde ise doğum belgesinin aslı ve Türkçe'ye tercüme edilmiş örneğinin, yerel nüfus müdürlüğüne verilecek.

Doğum yerlerinin de yanlış yazıldığı da belirtilerek, 'Yurtdışında doğanların doğum yerlerinin yanlış yazılması nedeniyle düzeltilmesi taleplerine nüfus müdürlüklerinin assasiyet göstermeleri gerekiyor' denildi. Hakkı KURBAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber