Eğitim Sen: Norm fazlası öğretmenler İLSİS'e işlenmeli

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 24 Temmuz 2012 04:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eğitimsen'den yapılan açıklama

Geçtiğimiz hafta yayımlanan Öğretmenlerin İl İçi Atama Klavuzu'nun yaratacağı sorunlara ilişkin çözüm önerilerimizi MEB'e sunduk

Milli Eğitim Bakanlığı

İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü'ne

2012 yılı için yayımlanan ?Öğretmenlerin İl İçi Yer Değiştirme Kılavuzu? kapsamında hukuka aykırı birçok hüküm bulunmakta ve kılavuz hükümlerinin uygulanması esnasında da fazlasıyla sorun yaşanmaktadır. Bu nedenle, hukuka aykırı hükümler içerse dahi, kılavuz hükümlerinin uygulanmasındaki sorunlardan dolayı öğretmenlerimizin daha fazla mağdur edilmesini engellemek adına konuyla ilgili sorunları ve çözüm önerilerimizi aşağıda bilginize sunuyoruz. İfade ettiğimiz adımlar atılmadığı takdirde zaten hukuka aykırı başlatılan sürecin, içinden çıkılmaz bir hal alacağı ve telafisi mümkün olmayan sorunlar yaratacağı açıktır. Dolayısıyla;

1. Yaz tatili nedeniyle 1 Temmuz tarihinde görev yaptığı ve dolayısıyla ikamet ettiği ili, ilçeyi veya köyü terk eden binlerce öğretmen baştan mağdur edilmiştir. Okul Müdürlükleri herhangi bir bilgilendirmede bulunmamaktadır. Çok sayıda öğretmen yer değiştirme kılavuzunun yayımlandığından haberdar değildir. Sürenin kısa tutulmasından dolayı, haberdar olanların da bir bölümü ya başvuramayacak ya da başvurusunu onaylatamayacaktır. Bu nedenledir ki 25 Temmuz olarak belirtilen son başvuru süresi makul bir süre uzatılmalıdır.

2. Bilindiği gibi, 6287 sayılı Yasa uyarınca çok sayıda ilköğretim kurumu ilkokul ve ortaokul olarak ayrılmıştır. Bu ayrım nedeniyle çok sayıda öğretmen de norm kadro fazlası durumuna düşmüştür. Ancak bu uygulama nedeniyle kimlerin norm kadro fazlası durumuna düştüğünün belirlenmediği ve norm kadro fazlası öğretmenlere ait bilgiler henüz İLSİS'e işlenmediğinden bu öğretmenler de yer değiştirme isteğinde bulunamayacaktır. Bu sorunun giderilmesi için norm kadro fazlası durumuna düşen öğretmenler hakkındaki bilgiler İLSİS'e acilen işlenmeli ve öğretmenlerimiz bilgilendirilmelidir. Ayrıca, boş kadrolar ilan edilmeli, öğretmenlerimizin tüm eğitim kurumlarını tercih edebilmeleri sağlanmalıdır.

3. Kılavuza göre tercih sayısı en fazla 5 (beş) olarak belirlenmiştir. Oysa Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'nin 25/5. maddesinde açıkça öğretmenlerimizin en fazla 25 eğitim kurumu tercih edebilecekleri hükmü getirilmiştir. Bu nedenledir ki tercih sayısını 5 ile sınırlamak yerine 25 tercih hakkı verilmeli ve bu hukuksuzluk ortadan kaldırılmalıdır.

4. 632 sayılı KHK'nin yürürlüğe girmesinden önce KPSS sonucuna göre atanan öğretmenlerin önemli bir bölümü yer değiştirme isteğinde bulunamamaktadır. Bu uygulamanın da büyük bir eşitsizliğe yol açtığına kuşku yoktur. Bu eşitsizliği ortadan kaldırmak için hızla adım atılmalıdır.

Yukarıda ifade ettiğimiz sorunların acilen çözülmesi gerekmektedir. MEB'in söz konusu öğretmenlerin il içi yer değiştirmesi politikasını, hukuka uygun olarak yürütmesinin Anayasal bir zorunluluk olduğunu hatırlatır, gereğini bilgilerinize sunarım.

Mehmet BOZGEYİK

Eğitim Sen Genel Sekreteri

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber