Memurlar reel kaybı talep edecek

Haber Giriş : 02 Ağustos 2005 13:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memurlar için toplu görüşme süreci 15 Ağustos'ta başlayacak. Memur sendikaları öncelikli olarak 3 yıllık reel kayıplarının karşılanmasını isteyecek. Hükümetin öngördüğü zam oranı yüzde 7.4 düzeyinde.

Yaklaşık 2.5 milyon memuru ilgilendiren toplu görüşmeler 15 Ağustos'ta başlıyor. Mali ve sosyal haklar, çalışma şartları ve demokratik haklar konusunda taleplerini netleştirmeye çalışan memur sendikaları, öncelikle yüzde 16'lık 3 yıllık reel kayıplarının karşılanmasını isteyecek. Grev ve toplu sözleşme hakkı taleplerini yenileyecek sendikalar, Sosyal Güvenlik Reformu'nun getireceği ek yükün de karşılanmasını talep edecek. Uluslararası Para Fonu ile yapılan stand-by düzenlemesinin onaylanması için önkoşul niteliğindeki Sosyal Güvenlik Reformu tamamlanamamıştı. Yasanın Ekim ayında açılacak Meclis'in yeni yasama döneminde görüşülmesi bekleniyor.

Görüşmelerde 2 milyon 460 bin memuru ilgilendiren mali ve sosyal haklar, çalışma şartları ve demokratik haklar konusunda talepler ele alınacak. Aileleriyle birlikte 11 milyon kişiyi ilgilendiren toplu görüşmelerde memur sendikaları hükümetten beklentilerini netleştirmeye çalışıyor.

ÖNCELİKLİ TALEP REEL KAYIPLARIN KARŞILANMASI
Memurlar öncelikle reel kayıplarının karşılanmasını talep edecek. NTV'nin sorularını yanıtlayan Kamu-Sen Başkanı Bircan Akyıldız, 3 yıllık reel kayıplarının yüzde 16 olduğunu söyledi. Memurlarla işçiler arasındaki ücret farkının son yapılan sözleşmelerle iyice açıldığını söyleyen Akyıldız, ?Bir işçi, bir memurdan 2.97 kat fazla maaş alıyor. Bu farkın da kapatılmasını istiyoruz? dedi. Açlık sınırının 670 milyon olduğunu belirten Kamu-Sen Başkanı, ?Eİn düşük memur maaşı 584 milyon lira. Hükümetin 3 yılı doluyor, artık memurları rahatlatacak bir ücret seviyesi istiyoruz? diye konuştu.

HÜKÜMET YÜZDE 7.4 ZAM ÖNGÖRÜYOR
Hükümet, üç yıllık ekonomik programa göre memur maaşlarına yapılacak zam oranını 2006 yılı için yüzde 7.4 olarak belirlemişti. Memurlar geçen yıl hükümetle imzaladıkları 50 maddelik protokolün pek çok maddesinin yerine getirilmediğinden şikayet ediyor.Memurlar görüşme masasında grev ve toplu sözleşme hakkı için de ısrar edecek. Sendikaların Sosyal Güvenlik Reformu'nun getireceği yüzde 10'luk ek yükün de karşılanmasını talep edecek.

ntv

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber