5 yıllık kalbi Türkiye'de ömürlük oldu

5 yıllık ömür biçilen doğuştan kalp hastası 9 yaşındaki Mısırlı kız çocuğu Gehad İstanbul'da sağlığına kavuştu.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Temmuz 2012 10:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Avrupa'daki tüm pediatrik kardiyoloji ekipleri tarafından değerlendirilen Gehad'a tek olumlu yanıt Universal Hastaneler Grubu'na bağlı Universal Alman (Taksim) Hastanesi'nden geldi.

Ailesinin ekonomik durumu Türkiye'ye gelişinin maliyetini bile karşılayamadığı için Mısır'da bir sosyal sorumluluk kampanyası düzenlenerek para toplandı. Gehad şifayı Türkiye'de buldu, 5 yıllık ömür biçilen kalbi şimdi ömürlük oldu.

Kahire Üniversitesi Pediatrik Kardiyoloji hekimleri, 5 yıllık ömrü kaldığı düşünülen Gerad'ın dosyasını son bir umut Universal Alman (Taksim) Hastanesi Pediatrik Kardiyoloji ve KVC ekibi ile paylaştı. Prof. Dr. Osman Küçükosmanoğlu, Prof Dr. Tayfun Güler, Doç. Dr. Hakan Poyrazoğlu ve Op. Dr. Mustafa Kemal Avşar'dan oluşan konsey vakayı değerlendirildi. Universal Hastaneler Grubu, ameliyatın sosyal sorumluluk kapsamında gerçekleştirilmesi yönünde karar verdi ve Gehad İstanbul'a çağrıldı. Ameliyatın kabul edilmesinin ardından Mısır'da bir sosyal sorumluluk kampanyası düzenlenerek Gerad'ın ameliyatının maliyeti için gereken para toplandı.

Gehad'ın kalbinde; karıncık ve kulakçıklar arasında delik, büyük damarların anormal yerleşimi, kalp kapakçığında bozukluk, sağ karıncık boşluğundan akciğere giden damar arasında ileri derece darlık olması ve bir önceki ameliyatından kalan kalp dokusunun göğüs kafesine yapışması gibi her biri tek başına ciddi bir hastalık olan 5 önemli sorun vardı.

?Tüm Düzeltme Ameliyatı? ile Gehad'ın kalbindeki tüm sorunlar tek ameliyat ile tedavi edildi. Danadan alınan kalp zarıyla yeni bir damar oluşturmaya karar veren Universal Alman Hastanesi hekimleri, ilk ameliyatta bozulan damarı yerine başarı ile dikti. Gehad'ın kalbindeki delikler kapatılarak, tünel oluşturuldu ve bozulan kalp kapakçığı başarıyla tamir edildi. Bu sayede kalbin iki tarafı da aktif ve sağlıklı olarak çalışmaya başladı.

Operasyonu gerçekleştiren ekipten Doç. Dr. Hakan Poyrazoğlu, ?İlk tetkiklerini tamamladığımızda Çocuk Kardiyoloji KVC Konseri'nde değerlendik. Üç alternatif vardı. Birincisinde şimdiye kadarki hekimlerin tercihi gibi çocuğu ameliyat etmeyebilirdik, bu koşulda Gehad ancak 5 yıl daha yaşayabilecekti. İkinci alternatifte, bir rahatlatma operasyonu yapılıp hayatını birkaç yıl daha uzatılabilirdik. İlk iki alternatife kıyasla daha riski olan tüm düzeltme operasyonunu yapmaya karar verdik. Gehad kızımız şimdi bizimkiler kadar sağlıklı bir kalple normal bir hayata başlıyor? dedi.

Türkiye'nin pediatrik kardiyoloji ve KVC alanında içinde bulunduğu coğrafyanın referans merkezi olduğuna dikkatleri çeken Op. Dr. Mustafa Kemal Avşar, ?Afrika, Arap ve Balkan ülkeleri ile sürekli temas içindeyiz. Her gün görüşlerimizi almak için yeni vaka raporları geliyor. Mısırla olan iyi ilişkilerimiz çerçevesinde oranın hekimleri ve sosyal güvenlik kurumu Mısır'da ameliyat yapmamız için bize davet gönderdiler. Şu anda Bakanlar Kurulu'nda görüşülüyor. Önümüzdeki günlerde ekip olarak Mısır'da ameliyatlara başlayacağız. Zor ameliyatlar için yurtdışına hasta yollayan bir ülke iken şimdi yurtdışından hasta kabul ediyoruz, bizler gidip ülkelerinde ameliyatlar yapıyoruz. Ülkemiz adına gurur duyuyoruz? dedi.

Gehad'ın babası Mahmud Abdulhamid ise ?Kahire'de artık Gerad için umut yok dediler. Bir baba olarak görevim en küçük bir umudun bile arkasından gitmektir. Türk hekimlerine sonsuz teşekkür ediyorum. Kimsenin yanaşmadığı ameliyatı gerçekleştirdiler. Kızım şimdi diğer tüm çocuklar kadar sağlıklı. Geçen 9 yılın ardından bu mutluluğu tarif etmek mümkün değil? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber