Kışlada cinsel eğitim

Haber Giriş : 04 Ağustos 2005 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Genelkurmay Başkanlığı dev bir projeye daha imza attı. Buna göre, her yıl askere alınacak 500 bin asker, ?Üreme Sağlığı' ve ?Aile Planlaması' eğitiminden geçirilecek

TÜRK Silahlı Kuvvetleri (TSK), ?Üreme Sağlığı' adıyla ?mega' bir proje başlattı. Bu kapsamda, başta doğu ve güneydoğu olmak üzere ülke genelindeki kışlalarda er ve erbaşların eğitimi için 300 adet ?Üreme Sağlığı' dershaneleri kuruldu. AB tarafından Türkiye'ye ayrılan 55 milyon euroluk ?Üreme Sağlığı Fonu'ndan yararlanabilmek amacıyla hazırlanan projeye, Sağlık Bakanlığı ile BM Nüfus Fonu da destek verdi. 1 milyon dolara mal edilen dershanelerde interaktif eğitime uygun ?U' düzeni dizayn edildi. Her yıl askere alınan 500 bin er ve erbaşın eğitim göreceği dershanelere, tv, video gösterici, tepegöz, eğitici filmler, kaynak kitaplar, video kasetler ile ?penis maketleri' konuldu.

2 bin 400 personel interaktif eğitimden geçti

İlk etapta, TSK'nın tüm birliklerine, ?Aile planlaması' konusunda iletişim ve danışmanlık becerelerine sahip doktor ve ya hemşire en az 2 bin 400 personelin gerekli olduğu tespit edildi. 2002-2003 döneminde GATA'da stajyerlik eğitimi gören 419 doktor, hemşire ve sağlık astsubayına GATA'daki eğitimciler tarafından ?danışmanlık' kursu verildi. Her yıl GATA'dan mezun olacak 400 sağlık personeli ?Üreme sağlığı ve aile planlaması' eğitimi almış olarak göreve başlayacak. Projede, başta Harp Okulları ve Harp Akademileri olmak üzere çeşitli eğitim kurumlarında görev yapan rütbeli personele bu yönde konferanslar verilecek. Kışlalarda kurulan 300 dershanede, Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanan eğitim modülleri kullanılacak. Er ve erbaşlar 20'şer kişilik gruplar halinde kurslardan geçirilecek. Her erbaş ve erin aldığı eğitim bir ?karne' ile izlenecek. Birlik denetimlerinde üreme sağlığı eğitim faaliyetleri de yer alacak. Eğitimlerden elde edilen deneyimlerin paylaşılması, eğitim araçlarının güncelleştirilmesi ve eğitimlerle ilgili sayısal verilerin izlenmesi amacıyla TSK Sağlık Komutanlığı koordinatörlüğünde bir internet uygulaması aracılığıyla ?veri tabanı' oluşturulacak.

Ülkemizde her yıl bin 231 bebek ölüyor

Proje ile birlikte, Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin üreme sağlığı konusunda bilgi, beceri ve tutumlarında olumlu yönde değişim sağlanması bekleniyor. Nüfus artış hızındaki farklılıkları ortadan kaldırmayı hedefleyen TSK, ülkemizde her yıl gerçekleşen 36 bin 323 ?istenmeyen doğum', 8 bin 245 ?istemli düşük', 18 ?anne ölümü' ile bin 231 ?bebek ölümünü' önlemeyi planlıyor.

star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber