Hayatları 'mikro kredi' ile değişti

Ergani ilçesinde son 9 yılda bin 837 kadın "mikro kredi" projesinden faydalandı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Temmuz 2012 20:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ergani Mikro Kredi Şube Sorumlusu Ahmet Gedik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada öncülüğünü Bangladeşli Ekonomist Prof. Dr. Muhammed Yunus'un yaptığı ve 2006 Nobel Barış Ödülü almasını sağlayan mikro kredi programının, Türkiye'de ilk kez 18 Temmuz 2003 tarihinde Diyarbakır'da verilen ilk çekle başlatıldığını söyledi.

Herkesin kabiliyetini işe dönüştürebilmesi için itici güce ihtiyacı bulunduğunu, yoksulun sahip olmadığı en önemli unsurun ise sermaye olduğunu dile getiren Gedik, dar gelirli ailelere ulaşıp mikro kredi projesiyle aile ekonomisine katkı sunabileceklerini ve kendilerine iş kurabildiklerini belirtti.

Ergani'de son 9 yılda bin 837 kadının mikro kredi projesinden yararlandığını kaydeden Gedik, işsizliğin azaltılmasına yönelik geliştirilen, ihtiyaç sahiplerine küçük krediler vererek, onları kendi paralarını kazanır hale getirmeyi hedeflediklerini bildirdi.

-Kadınların umut kapısı oldu

Yoksul ailelerin mikro kredi uygulamasından yararlanmasını sağladıklarını ifade eden Gedik, ilk etapta 100 ile bin lira arasında kredi verildiğini, 1 yılını dolduran üye, yaptığı işe göre 10 bin liraya kadar kredi alabildiğini hatırlattı.

Şubelerinin şimdiye kadar 8 milyon 477 bin lira kredi dağıttığını, geri dönüşüm oranının yüzde 100 olduğunu vurgulayan Gedik, tüm dar gelirli ailelerin mikro kredi uygulamasından faydalanmasını istediklerini dile getirdi.

Gedik, şöyle konuştu:

"Aileler, kendi ayakları üzerinde durabilirler, sosyal ve ekonomik anlamda refaha kavuşabilirler. Yoksul kadınlara kredi vererek iş sahibi olmalarını sağlamak ve yoksulluğu yenmek amacıyla hayata geçirilen mikro kredi, Türkiye'de binlerce kadının umut kapısı oldu. Bu sayede yoksulluğun kader olmadığını kanıtlayan binlerce kadın kendi işini kurdu. Her ev adeta bir fabrikaya dönüştü. Bu kadınlar, ekonomik ve sosyal hayatlarının değişmesinin yanı sıra yanlarında birçok kişiye istihdam sağladılar."

-Kadınların hayatı değişti

Mikro krediden Gülistan Ceyhan (31) da kendi ayakları üzerinde durmak için iş kurmaya karar verdiğini, 2007 yılında aldığı mikro kredi ile iç giyim dükkanı açtığını, bu sayede ailesine bakabildiğini söyledi.

Sultan Büyüktaş (48) ise ilkokul mezunu olduğunu, 2 çocuğunun bulunduğunu belirterek, "Kendi ayaklarımın üzerinde durmak için bir iş kurmaya karar verdim. 2007 yılında mikro krediden kredi alıp tantuni dükkanı açtım. Şuan taksitlerimi rahatlıkla ödüyorum. Aileme de çok iyi bakabiliyorum. Bunu mikro krediye borçluyum. Mikro kredi sayesinde hayatım değişti" diye konuştu.

Muhabir: Ekrem Senvar / Nurten Aslan

Yayıncı: Behçet Güngör

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber