Kuşadası'na komşudan Caretta ceseti geldi

Kuşadası'nda ilk kez bir Caretta caretta iribaş deniz kaplumbağasının yumurtalarından çıkacak yavruların heyecanı yaşarken, diğer taraftan misinaya dolanmış ölü bir Caretta caretta bulundu.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Temmuz 2012 22:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Olay Türkiye Sualtısporları Federasyonu eski sualtı milli takım antrenörü Volkan Tuncay'ın kaldığı sitesindeki evinden her sabah dürbünle baktığı denizde hareketsiz bir cismin varlığını tespit edip motoruna binerek yanına gittiğinde ağzında bir misina olan Caretta cinsi bir kaplumbağanın ölü olduğunu ve misinanın aşağıya bağlı olduğunu görünce anlaşıldı. Daha sonra EKODOSD derneğine arayarak bilgi verildi. EKODOSD dalgıçlarıyla birlikte carettanın bulunduğu yere gidilerek Carettanın ağzında büyük bir olta iğnesinin olduğu ve misinanın 7-8 metre dipteki şamandıra halatına dolandığını görüldü. Dalarak dipten misina kesilerek, Caretta motorla kıyıya çekildi.

Kıyıda carettanın üzerinde yapılan kontrollerde, başının üzerine bir cisimle vurularak büyük bir delik açıldığını ve ağzından çıkardığımız iğnenin, kılıç avında kullanılan bir iğne olduğunu tespit edildi. İğneyi olta uzmanlarına ve balıkçılara gösteren çevreciler, bizim kıyılarımızda paragat avında bu tür bir iğne kullanılmadığını, Yunan iğnesi olduğu vurgulandı. Carettanın Yunanistan'ın Samos Adası kıyılarından sürüklenerek geldiği düşünülürken olayında iğneye takılan carettanın başına kişi ya da kişilerce sert bir cisimle vurarak öldürüldükten sonra misina kesilip carettayı denize bırakıldıktan sonra denizde sürüklenerek Kuşadası Artemis sitesinin 600 metre açığına gelmiş ve bir şamandıra halatına dolanmış olacağı ifade ediliyor.

Konuyla ilgili konuşan EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü ?Kurduğumuz diyaloglar ve bilgilendirmelerle son yıllarda Kuşadalı balıkçılar özellikle carettalara karşı büyük duyarlılık göstermektedir. Son 1 yılda Kuşadalı balıkçıların ihbarlarıyla 6 adet Carettanın hayatı kurtarılmıştır. Komşu Samos Adası'nda da böyle bir çalışma yapılması gerekir. Bu bilinçsiz kişi, Caretta iğneye takıldığında onu öldürmek yerine, ilgili kurumlara ya da sahil güvenliğe haber verseydi belki bu kaplumbağa yaşıyor olacaktı. Sualtında beslenen ve hava almak için su yüzeyine çıkan, üremek için kumsallara yumurtalarını bırakan nesli tehlike altındaki bu deniz canlılarının korunması için deniz insanlarına büyük görev düşmektedir. Çünkü en çok onlar carettalarla karşılaşmaktadır? diye konuştu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber