Ramazan'da sıcak havalara soğuk öneriler

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Temmuz 2012 17:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Beslenme Uzmanı Gülşen Altın, Ramazan ayında sıcak içeceklerin soğutup içilmesi gerektiğini ifade etti. Altın, "Kan şekerini stabil hale getiren kuşburnu çayı, karanfil, ıhlamur, tarçın ve hatta siyah çayı bile soğuk tüketebilirler? dedi.

Hava sıcaklığının çok yüksek ve oruç tutma süresinin mevsimsel uzunluğu nedeniyle oruç, vatandaşların dikkatli ve bilinçli olmasını zorunlu hale getiriyor. Ramazan ayıyla beraber, üç ana ve üç ara öğünden oluşması gereken beslenme düzeni iki öğüne iniyor. Bu nedenle bu süreçte beslenme tarzı ve seçilen besinler sağlık açısından daha da önemli hale geliyor. Park Sima Sağlıklı Zayıflama Polikliniği Genel Müdürü ve Beslenme Uzmanı Gülşen Altın, yaklaşık 16 saat süren bu açlık süresince sahur ve iftarda dikkat edilmesi gereken temel noktayı şu şekilde ifade etti:

?Ramazan'da öğün sayısı azalmasına rağmen alınması gereken protein, karbonhidrat ve mineral miktarı değişmez. Önemli olan, kan şeker seviyesinde ani yükselmelere neden olmadan, mideyi yormadan gün içerisinde alamadığımız besinleri almaktır.?

Altın, gün içerisinde alınamayan besinlerin ve kaybedilen sıvının sağlıklı bir şekilde takviye edilebilmesi için çeşitli önerilerde bulundu. Altın, sahurda protein ihtiyacını karşılamak için sütü; tok tutma özelliğiyle tam çavdar ekmeğini tavsiye ederek, ?Gün içindeki su kaybını aza indirmek için sahurda tuz tüketilmemeli çünkü tuz suyu bağlar ve vücuttaki su ihtiyacını artırır. Demli çay da suyun vücuttan atılmasına sebep olduğu için sahurda içilmemelidir? dedi. Altın sözlerini şöyle sürdürdü:

?İftara çorba ile başlamanın önemi çok fazladır. Yüksek tansiyonu yoksa hemen sonrasında soda tüketebilir. Arzu eden taze sıkılmış meyve suyu ile sodayı karıştırsın. Bal mideyi sakinleştirdiği için iftarda bal muhakkak yenmelidir. Balla karıştırılmış bir limonata ramazanda sağlığımız açısından yararı olacaktır. İftara su, hurma ve çorba ile başlanmalıdır. Son derece yavaş içilmelidir. Sonrasında sebze yemeği, yoğurtla birlikte tüketilmelidir. İftardan sonra ya hafif tatlılar tüketmeliyiz ya da tatlı ihtiyacımızı meyve ile karşılamalıyız. Zaten iftarımızı sağlıklı bir şekilde açarsak, tatlıya ihtiyaç duyulmayacak.?

"RAMAZAN'DA İÇECEKLER SOĞUK TÜKETİLMELİ"

Ramazan'da sıcaklardan bunalanların sıcak içeceklerden uzak durması önerisinde bulunan Altın, "Papatya çayı, rezene içilebilir. Kan şekerini stabil hale getiren kuşburnu çayı, karanfil, ıhlamur, tarçın ve hatta siyah çayı bile soğuk tüketebilirler. Ramazan ayının içecekleri asla asitli içecekler olmamalıdır. İftarı açtıktan sonra sahura kadar su tüketimi en az 8-10 bardağı bulmak zorundadır? şeklinde konuştu. Altın, Ramazan ayında zayıflamanın mümkün olamayacağına vurgu yaparak, ?Kilo vermek amaçlı oruç tutulmamalıdır. Dini olarak inanç olarak tutmuyorsa kilo vermek maksatlı yapmasınlar. Sağlıklı kilo verme yöntemlerini kullanmaları gerekiyor. Özellikle kadınlar bunu yapıyor. Fakat bilsinler ki daha çok kilo aldıracak. İnanan insan orucunu tutsun. Kilo veremez. Çünkü vücudun kilo verebilmesi için az az ve sık tüketmesi lazım. Uzun süreli açlıklarda kan organını korumaya yönelik çalışıyor. Oruç durumunda vücut yağını kaybetmemek için çaba sarf ediyor. Vücut kendini tehlikeli bir dönem olarak azlediyor ve kıtlık sinyali olarak algılıyor? şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber