Günay: Hatay'dan Van'a kadar olan bölgeyi müzeler bölgesi yapmayı planlıyoruz

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Hatay'dan başlayıp Van'a kadar olan bölgeyi müzeler bölgesi yapmayı planladıklarını söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Temmuz 2012 16:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Şu anda 12'si proje, 17'si uygulama olmak üzere 29 yeni müze üzerinde çalıştıklarını kaydetti.

Hatay'ın Reyhanlı ilçesi Demirköprü köyü yakınlarında bulunan Tell Tayinat höyüğünde yapılan arkeolojik kazılarda çıkarılan Geç Hitit Dönemine ait (M.Ö.1100-800 yılları) kral Şuppiluhuma'nın heykelini basın mensuplarına tanıttı.

Hatay Arkeoloji Müzesi'nde, Toronto Üniversitesi'nden Prof. Dr. Timothy Harrison başkanlığında yapılan kazı çalışmasında ortaya çıkarılan eserin tanıtımı için düzenlenen törende konuşan Günay, Hatay için önemli bir gün yaşandığını söyledi. Harrison başkanlığındaki ekibin 2004 yılından bu yana bölgede kazılarını sürdürdüğünü ifade eden Günay, bölgede çalışan ekibe buldukları eser nedeniyle ülke, dünya ve arkeoloji bilimi, tarihi adına teşekkür etti.

"KRAL ŞUPPİLLUHUMA HEYKELİ 3 BİN YILLIK"

Ekibin Haziran ayının sonunda çok önemli ve "Anadolulu figürler" bulduğuna dikkat çeken Günay, "1,5 metre yüksekliğinde, yaklaşık 1,5 ton ağırlığında 2 buluntu ortaya çıkarıldı. Bir tanesinin bilimsel bilgilere göre, bir kral heykelinin üst kısmı olduğu anlaşılıyor. Sakallı, bukleli saçlı, kollarında özel bir takım bileklikler var. Bir elinde mızrak, bir elinde başak tutarak hem savaşmayı hem üretmeyi, kendi halkı için şiar edindiği simgeleniyor, anlaşılıyor. Heykelin arka kısmında yazı var. Hemen yanında da bir kanatlı boğa ve aslan heykeli var. Bunlar milattan bin yıl önceye kadar tarihleniyor. Yani günümüzden 3 bin yıl önceye kadar gidiyor. Bu bölgede Geç Hitit dönemlerinin önemli anıtsal eserleri olduğu bu buluntulardan da anlaşılıyor. Zaten önceki yıllarda da benzer bazı buluntular ortaya çıkarılmıştı." dedi.

"ANADOLULU BİR BULUNTU"

Bölgeden, gelecek kazı döneminde de buna benzer güzel eserlerin ortaya çıkarılacağına inandığını kaydeden Günay, şöyle devam etti: "Anadolu'da her yıl çeşitli eserler buluyoruz. Sevinçle ifade etmek istiyorum, ama bu oldukça Anadolulu bir buluntu. Roma, Yunan eseri devamı değil. ya da batı Anadolu'da gördüğümüz eserlerden oldukça farklı. Bölgeyi çağrıştıran bölgeyi simgeleyen motifler bulunan Anadolulu önemli bir heykel. Bazalt taşından yapılmış. Gözleri de takma, ayrıca özel taştan yapılmış siyah beyaz. O kralın da gözleri etkileyici ki, özel olarak vurgulanmaya çalışılmış."

Heykelin alt yarısının ne yazıkki şu anda bulunamadığını ifade eden Günay, "Tahrip olmuş bir ölçüde. Ancak, üst yarısı bileklerden yukarısı sapasağlam vaziyette. Bugün burada bulunan ünik bir eser. Benzeri olmayan, ben şimdiye kadar hiçbir müzemizde hatta yurt içinde ve dışında bu kadar kendini ifade eden bir kral heykeli, hem bileklerindeki hem ellerindeki simgeler hem göz farklılıklarıyla bu kadar görkemli gösterişli ve özellik verilmiş bir heykel hemen hemen görmedim." diye konuştu.

"ANTAKYA'YA TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK ARKEOLOJİ MÜZESİ YAPILIYOR"

Katıldığı tanıtım toplantısının ardından Antakya'ya yapılan Türkiye'nin en büyük arkeoloji müzesinin inşaatını gezerek yüklenici firma yetkililerinden bilgi alan Bakan Günay, basın mensuplarına çalışmaları ile ilgili bilgi verdi. Türkiye'nin şu anda en büyük Arkeoloji Müzesi'ni Antakya'da yaptıklarını dile getiren Bakan Günay, "En büyük mozaik müzesini Gaziantep'te yaptık. Burada 32 bin 750 bin metre kapalı alanı ve 11 bin metreye yakında sergileme alanı olan bir müze yapıyoruz." dedi.

Antakya'da bir hayallerini gerçekleştirdiklerini belirten Günay, şöyle konuştu: "Buda Türkiye'ye yakışır. Her yıl yaptığımız kazılarda dünya arkeolojik biriminin tarihine geçecek olan ünik ve özgün eserler buluyoruz. Şu anda Antakya Arkeoloji müzesinde 35 bini aşkın depolarda sergilenemeyen eserimiz var. Yeni müzemizle gerçekten dünya tarihine geçecek metrekarede hem mozaik, hemde bunun dışındaki eserleri sergileyeceğiz."

"BU YAZ İÇİNDE VAN'DA ÇOK BÜYÜK ÇAPLI BİR MÜZENİN TEMELİNİ ATACAĞIZ"

Hatay'dan başlayıp Van'a kadar olan bölgeyi müzeler bölgesi yapmayı da planladıklarını belirten Bakan Günay, "Bu bölgeyi şehir turizminin, tarih turizminin, kültür turizminin, dünyaca bilinen bir özel varış noktası, özel bir destinasyon haline getirmeyi planlıyoruz. Şükürler olsun biz 2011 yılını 30 milyonun üzerinde turistle kapadık. Türkiye 25 milyar dolardan fazla Turizmden gelir elde ediyor. Ama sadece deniz turizmi yapmayalım. Çünkü Türkiye'nin sivil mimarlık örnekleri de var. Bütün bu örneklerde dünya çapında. Büyük bir zenginlik taşıyor ve biz bunları turizmin içine katmaya çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

Şu anda 12'si proje, 17'si uygulama olmak üzere 29 yeni müze üzerinde çalıştıklarının da altını çizen Bakan Günay, şöyle konuştu: "Kahramanmaraş ve Gaziantep müzelerini açtık. Van'da çok büyük bir deprem olmasına rağmen oradaki çalışmalarımızı ertelemedik. Bu yaz içinde Van'da da çok büyük çaplı bir müzenin temelini atacağız. Diyarbakır'da 12 tescilli tarihi binayı restore ederek, Türkiye'nin en büyük arkeolojik müzelerinden birini gerçekleştirmeye çalışacağız. Dünyanın en büyük Tütrkistan mezarlığı bulunan Ahlat'ı da gururla gezilebilecek bir mekan haline getireceğiz. Nemrut'ta ziyaretçi karşılama merkezleri yapacağız. Adıyaman'da da bir müze yapmayı planlıyoruz. Türkiye'nin başkentine de dünya çapında bir müze yapacağız. Antakya arkeoloji müzesini bize 1 yıldan kısa bir süre içerisinde 16 bloğun tamamını bize teslim edecek. Biz de içinde asgari üç ay, 6 aya varmayan bir süreçte teşhir ve tanzim çalışmalarımızı yapacağız. Açılış içinde benim koyduğum hedef Cumhuriyetin 90. kuruluş yıldönümü yanı 29 Ekim 2013'tür."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber