TSK, sadece ağustosta ?asker öğretmen' alacak

Haber Giriş : 07 Ağustos 2005 08:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Genelkurmay Başkanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı'nın isteği üzerine 2006 yılından itibaren sadece ağustos celbinde ?asker öğretmen' alacak.

Milli Eğitim'in öğretmenler için nisan celbinin kaldırılması teklifine Genelkurmay Başkanlığı'ndan olumlu cevap geldi. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül imzasıyla Milli Eğitim'e gönderilen yazıya göre, bundan sonra asker öğretmenler sadece ağustosta silah altına alınacak.

Her yıl nisan ve ağustos aylarında alınan asker öğretmenler, bir aylık temel eğitimden sonra öğretmen ihtiyacının karşılanması amacıyla Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki okullarda görevlendiriliyor. Asker öğretmenler Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yedek subay ve kısa dönem er ihtiyacı karşılandıktan sonra Milli Eğitim Bakanlığı emrine veriliyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nın isteği üzerine Genelkurmay'ın belirlediği 9 bine yakın öğretmen her yıl, ?asker öğretmenlik' yapıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürü Remzi Kaya, Milli Savunma Bakanlığı'nın isteklerine olumlu cevap vermesinden memnuniyet duyduklarını, öğretmenlere nisan celbinin kaldırılmasının uygulamadaki bir boşluğu gidereceğini belirtti. Kaya, ?Nisanda askere gidecek öğretmen, 31 Mart'ta ilişiğini kesiyor, öğrenciler öğretmensiz kalıyordu. Biz oraya kısa sürede öğretmen versek bile öğrenci okulun bitmesine bir ay kala gelen yeni öğretmene alışmakta zorlanıyordu. Artık öğretmenler sadece ağustosta askere gidecek.? dedi.

Asker öğretmenlerin seçimi

Milli Eğitim Bakanlığı kadrolarında fiilen görevli öğretmenler, eğitim yılı başında okulların öğretmensiz kalmaması amacıyla, her yıl nisan ve ağustos ayında (2006'dan itibaren sadece ağustos ayında) silah altına alınıyor. Aralık ayında askere gitmek isteyenlerin ise başvuruları kabul ediliyor, ancak bunlar Millî Eğitim Bakanlığı emrine verilmiyor. Öğretmenlerin askerlik eğitim süresi bir ay. Bu sürenin sonunda Millî Eğitim Bakanlığı'nca Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi ile kalkınmada birinci öncelikli 29 ildeki okullara atanıyorlar. Bu illerdeki okullarda görev yapan öğretmenler askerliklerini okullarında geçirebiliyor. Öğretmenlerin Milli Eğitim Bakanlığı emrine verilebilmeleri için sevkten önce il veya ilçe milli eğitim müdürlüklerinden alacakları öğretmen belgesini askerlik şubesine vermeleri gerekiyor. Millî Eğitim Bakanlığı emrine verilecek öğretmen miktarı Millî Eğitim Bakanlığı'nın isteği üzerine Genelkurmay Başkanlığı'nca belirleniyor. Özel okul ve dersane öğretmenleri Millî Eğitim Bakanlığı emrine verilmiyor. Öğretmen yedek subayların maaş ve özlük hakları görev yerlerine katılışlarından itibaren asteğmen emsalleri gibi Millî Eğitim Bakanlığı'nca ödeniyor. Görevini yaparken rütbe taşımayan öğretmenler, hizmetleri sonunda yedek subay (asteğmen) olarak terhis ediliyor. Asker öğretmenler, görevleri süresince resmî elbise giyemiyor, iaşe edilmiyor, hizmetleri esnasında derneklere giremiyor ve siyasi faaliyetlerde bulunamıyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber