Öğretmen, atama harcırahını dava açarak alabiliyor

Haber Giriş : 07 Ağustos 2005 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anayasa Mahkemesi'nin "yeni atanan devlet memurlarına harcırah ödenmez" hükmünü 2003 yılında iptal etmesinin ardından, mahkemeye başvuran öğretmenler harcırahlarına kavuştu. Öğretmenlerin atamadan sonraki 60 gün içinde dava açmaları gerekiyor.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2002 yılında kestiği yeni atanan öğretmenlere verilen harcırahlar mahkeme kararı ile alınıyor. Anayasa Mahkemesi'nin Bakanlığın 2002 yılındaki Mali Bütçe Yasası'nın 6. maddesine eklediği g fıkrasındaki "yeni atanan devlet memurlarına harcırah ödenmez" hükmünü 2003 yılında iptal etmesinin ardından mahkemeye başvuran öğretmenler harcırahlarına kavuştu. Bu yıl atanan öğretmenler de 60 gün içinde mahkemeye başvururlarsa harcırahlarını alabilecek.

Öğretmenler dava açtı

Milli Eğitim Bakanlığı yeni atanan öğretmenlere önceki yıllarda verdiği harcırahları 2002 Mali Bütçe Kanunu'nun 6. maddesine eklediği g fıkrasında "Yeni atanan devlet memurlarına harcırah ödenmez" hükmünü getirdi. 2002 yılından sonra atanan öğretmenlere otomatikman ödenen harcırahlar kesildi.

2002-2003 döneminde atanan öğretmenler harcırah almak için bakanlık hakkında İdare Mahkemesi'nde dava açtı. Davayı İstanbul, Diyarbakır, Sivas, İzmir ve Van'da bulunan birçok öğretmen kazandı. Milli Eğitim Bakanlığı'na ilk davayı açanlardan Volkan Özkara, Van'da 30'a yakın arkadaşıyla İdare Mahkemesi'ne açtıkları davayı kazananlar arasında yer aldı. Özkara'nın avukatı Rasim Saygın, eş durumundan ya da kendi istekleri ile bir yerden başka bir yere naklen atanan öğretmenlerin dava açmaları halinde harcırahlarını alacaklarını söyledi.

Anayasa Mahkemesi Bütçe Kanunu'nun ilgili hükmünü 28 Mart 2003 tarihinde Harcırah Kanunu'na aykırı olduğu gerekçesi ile iptal etti. Naklen veya açıktan atanmış olup da harcırahlarını alamamış öğretmenler, atanma kararı tebliğini aldıktan sonra öncelikle çalıştığı kurumdan kendisine ödönmemiş harcırahı talep etmesi daha sonra da 60 gün içinde mahkemeye başvurmaları gerekiyor.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber