'29 il'e vergi dairesi başkanlığı

Haber Giriş : 07 Ağustos 2005 09:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gelirler Bölge Müdürlükleri'nin faaliyetlerine son verilerek, vergi dairelerinin tüm işlemleri tek çatı altında toplandı Kayıtdışı ile etkin mücadele başladı

Maliye Bakanlığı'nın, kayıtdışı ekonomi ile etkin mücadele için yaptığı çalışmalar kapsamında, gelirler bölge müdürlüklerinin kaldırılarak, ilk etapta 29 ilde vergi dairesi başkanlığı kuruldu. Yeni düzenlemeyle Gelirler Bölge müdürlüklerinin faaliyetlerine son verilerek, vergi dairelerinin tüm işlemlerinin yanında vergi denetiminde tek çatı hakimiyeti sağlandı. Bakanlar Kurulu kararı gereğince, 2 Ağustos 2005 tarihinde, 29 ilde Vergi Dairesi Başkanı ataması yapıldı. Kayıtdışı ekonomiyle mücadeleden sonuç alınabilmesi amacıyla vergi ve denetim işinin tek çatı altında toplanması ve defterdarlıklardan tamamen ayrılması düşüncesiyle oluşturulan başkanlıklarda ihtisaslaşmaya önem verildi. İlk etapta, 29 ilde yapılan atamalarda, özellikle vergi konusunda ihtisas sahibi ve çok iyi yetişmiş maliye müfettişi, hesap uzmanı ve gelirler kontrolörü kökenli merkezi denetim elemanlarına ağırlık verildi. 29 ilin 20'sine bu unvanı taşıyan merkezi denetim eleman, 8 ilde de defterdar kökenli maliyeciler başkan oldu.

Gelir ve gider birimleri

Yeni düzenlemeyle Gelirler Bölge Müdürlükleri kapanırken tüm vergi daireleri ve bölge müdürlüklerine bağlı olarak çalışan denetmenler, Vergi Dairesi Başkanlıkları'na bağlandı. Daha önce gelir ve gider birimlerini bünyesinde barındıran defterdarlık, gelir birimlerinin Vergi Dairesi Başkanlıkları'na bağlanmasıyla sadece gider birimlerine bakan bir kurum haline geldi. Yeni uygulama ile vergi ve denetimin tamamı Vergi Dairesi Başkanlıkları'na bağlanırken, defterdarlıklar, milli emlak ve devlet muhasebesi ile sorumlu bir kurum olarak faaliyet gösterecekler.

h.o.tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber