Goman'da, ?PKK baharı taktiği' tutmadı!/ Video

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 01 Ağustos 2012 09:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde Arap Baharı benzeri bir hareketi tetikleyerek halkla askeri karşı karşıya getirmeye çalıştığı iddia edilen PKK, büyük darbe yedi. 10 gündür süren çatışmalarda bazı kaynaklara göre 22, bazılarına göre ise 39 PKK'lı ölü ele geçirildi. Kobra ve Sikorsky'lerin de destek verdiği operasyon sürüyor...

Hakkâri'nin Şemdinli ilçesinde 22 Temmuz'dan bu yana geniş çaplı bir operasyon sürüyor. Güvenlik birimlerine yansıyan iddialara göre, Şemdinli'de PKK'lıların yol kesmesinin ardından başlayan ve 10 gündür yaşanan çatışmalarla ilgili olarak, geçen hafta teslim olan iki PKK'lı sorgularında, örgütün Şemdinli'ye büyük çaplı bir saldırı düzenlemeyi ve ilçe merkezini kontrol altına almayı planladığını itiraf etti.

2 bin asker bölgede

İstihbarat birimlerinin ellerindeki diğer bilgilerle yaptığı analizden PKK'nın Suriye'de Kürt grupların bazı şehirleri kontrol altına almalarına paralel olarak Şemdinli'de benzer bir girişimde bulunmayı hedefledikleri değerlendirildi. Bunun üzerine TSK, yaklaşık 2 bin asker ile Şemdinli etrafında konuşlandırıldı. PKK amacına ulaşamadan geri püskürtüldü. TTSK birlikleri, Irak'tan Şemdinli'ye sızmak için gelen ilk grupla sıcak temas yaşadı ve teröristlere ağır bir darbe indirildi. Bu sıcak temasın ardından TSK birlikleri heronlar, uçaklar ve helikopterlerin desteği ile operasyonu genişletti.

?PKK taktik değiştirdi' iddiası

Daha önce ?vur-kaç? taktiği gereği bu tür saldırılardan sonra Kuzey Irak'a kaçan PKK'lıların bu defa Şemdinli kırsalındaki yerlerini bırakmayıp mevzi çatışmasına girmesi dikkat çekici bulundu. PKK'ya yakın internet sitesi Fırat News'de yayınlanan örgüt açıklamalarına ilişkin haberlerde Şemdinli'de yaşananlar için ?yeni bir taktik? ifadesi kullanıldı. Habere göre bir PKK'lı ?Bu harekatta önemli bir husus da şu: bu yeni bir taktiktir. Gerilla daha önce de kapsamlı ve etkili eylemler gerçekleştirdi ancak bir- iki gün içinde üst bölgelerine geri dönüyordu. Ancak Şemdinli'de yaşanan durum farklıdır? dedi. PKK'lıların Yüksekova ilçesine bağlı Yeşiltaş ile Dağlıca Köyü'nü birbirine bağlayan ?Dağlıca 2' köprüsünü patlayıcıyla tahrip ettikleri belirtildi.

Kobralar bomba yağdırdı

Kobralar dün sabah teröristlerin olduğu bölgeye bomba yağdırdı. Irak sınırından sızarak Şemdinli'ye saldırı girişiminde bulunan PKK'lı teröristlere yönelik, ilçeye 3 kilometre uzaklıktaki Goman Dağları'nda başlatılan operasyon teröristlerin kaçış yönünde adım adım ilerliyor. Şemdinli'ye bağlı Rüzgarlı, Bağlar ve Yiğitler köyleri kırsalında sıkıştırılan PKK'lı teröristleri etkisiz hale getirmek için hava destekli operasyonun üçüncü gününde, zaman zaman sıcak temas sağlandı. Çatışmalarda bazı kaynaklara göre 22, bazılarına göreyse 39 terörist ölü ele geçirildi.

?Çatışmalar Şemdinli'nin 1 kilometre yakınına geldi'

VATAN'a konuşan Şemdinli Belediye Başkanı Sedat Töre, çatışmaların Şemdinli'nin 1 kilometre yakınına kadar geldiğini ve son olarak çatışma bölgesine tankların sevk edildiğini belirterek ?Çatışmalar ilçe merkezinde görülüyor, duyuluyor. Sabah saatlerinde bombalanan yerde orman yangını başladı ve halen devam ediyor. Tanklarla birlikte çok sayıda askeri araç da çatışma bölgesine gitti. Havadan da savuş uçakları ve helikopterlerle top atışları oluyor? dedi.

?Köylüler göç ediyor'

PKK'nın vur-kaç taktiği yerine alışılmadık biçimde mevzi çatışmasına girdiği yönündeki değerlendirmeye katıldığını belirten Töre, ?Çatışmanın yayıldığı bölge 20 km derinliğinde bir alana doğru genişliyor. Yaylapınar ve Güdümlü Köyü sınırlarına kadar uzanan bir bölge burası? dedi.

Çatışmaların yaşandığı bölgedeki köylerde oturan yaklaşık 30 ailenin ilçe merkezine göç ettiğini söyleyen Töre, ?Şimdi onların ihtiyaçlarının nasıl karşılanacağını planlıyoruz. Ama tek göç edenler bunlar değil. Evlerin çok yakınına isabet eden obüsler, havan topları varmış. O nedenle hayvanlarını, evlerini olduğu gibi bırakarak bir an önce kaçma telaşı ile ilçeye gelenler olduğu gibi, çatışma bölgesinin dışında kalan civar köylerdeki akrabalarının yanına yerleşenler de var? dedi.

Şemdinli merkezinde bulunan BDP Hakkari milletvekili Esat Canan da VATAN'a ilçe merkezinde orman yangınlarının dumanını gördüklerini belirterek ?Ciddi bir bombalama var. Köylerle irtibat kuramadık. Şemdinli Derecik yolu şehir merkezinden itibaren, hatta şehrin bir mahallesi de dahil olmak üzere güvenlik çemberine alınmış durumda. Göç eden köylüler var. Biz çatışma bölgesindeki köylere gidip bilgi almak istedik ama izin verilmedi. Hakkari Valisi ile de görüştüm ama o da bir açıklama yapmadı? dedi. PKK'nın Şemdinli ilçe merkezini ele geçirmek gibi bir niyeti olduğu iddialarına ilişkin de ?Öyle bir havayı sezmek mümkün. Çünkü bu çatışmada 9. güne gireceğiz. Şurası açık: Bu kadar gizlendiğine göre bizi de o alana sokmadıklarına göre ciddi kuşkular var. Şu anda Şemdinli'de fiili OHAL var? dedi.

Cenazeler bekletiliyor

Yüksekova Haber sitesinin Şemdinli muhabiri Mazlum Doğan İliz de ilçe merkezinden çatışma bölgesine top atışlarının yapıldığını ve iftardan sonra ilçe merkezinde sokakların boşaldığını belirterek ?Bölgeye girişler yasak. Göç eden köylüler, çatışma bölgesinde hem PKK'lıların hem de askerlerin öldürüldüğünü gördüklerini, ancak cesetlerin çatışmaların devam etmesi nedeniyle kaldırılamadığını iddia ettiler? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber