YAŞ'ta ?kurmay' sıkıntısı

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 02 Ağustos 2012 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kıymet Sezer / ANKARA

2 üye eksikle toplanan YAŞ'ta, terfi listesindeki tutuklu 40 paşa kadar, paşalığa terfi edecek ?kurmay albay' bulma sıkıntısı yaşanıyor. Darbe davalarında 80'den fazla kurmay albay tutuklu bulunuyor.

YÜKSEK Askeri Şura (YAŞ) çalışmalarına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında başladı. YAŞ'ın dünkü toplantısında bölgesel güvenlik ve PKK ile mücadele faaliyetlerine yönelik değerlendirmelerin ardından tutuklu 68 general ve amiralin de bulunduğu terfi ve atama listesinin görüşülmesine geçildi. Bu yılki YAŞ toplantısında 80'in üzerinde kurmay albayın tutuklu bulunduğu değerlendirildiğinde, tuğgeneral ve tuğamiralliğe terfi edecek kurmay Albay bulmakta sıkıntı çekilebileceği belirtildi.

Anıtkabir'de ?Suriye' mesajı

YAŞ çalışmaları, Başbakan Erdoğan başkanlığında Anıtkabir ziyaretle başladı. Ramazan ayı dolayısıyla Anıtkabir ziyareti, önceki yıllarda öğle yemeği arasında yapılmasına karşın sabah saatine alındı. Başbakan Erdoğan, Anıtkabir özel defterine yazdığı mesaja bölgesel sorunları yansıttı. Mesajına şehit ve gazileri anarak başlayan Erdoğan, Suriye ile ilgili de şu mesajı verdi: ?Türkiye küresel ve bölgesel güç olma yolunda emin adımlarla ilerlerken merkezinde bulunduğu coğrafyada barış, istikrar ve huzurun kalıcı olarak sağlanması için de katkı vermeye devam ediyor. Tarihimizin bize yüklediği insani ve vicdani sorumluluğun bir gereği olarak bölgemizde çatışmaların ve savaşların son bulması, dost ve kardeş halkların barış içinde yaşaması için samimi gayret sarf ediyoruz.?

Tutuklu komutanların koltuğu yok

Genelkurmay Çakmak Salonu'nda yapılan ?çok gizli? toplantı, Başbakan Erdoğan başkanlığında saat 10.45'te başladı. Geçen yılların aksine toplantıdan sadece haber ajansları ve TRT'nin görüntü almasına izin verildi. Toplantıya 16 üyesi bulunan YAŞ'ın 14 üyesi katıldı. Balyoz tutuklusu YAŞ Üyesi Orgeneral Bilgin Balanlı ile İnternet Andıcı'ndan hakkında yakalama kararı bulunmasına karşın GATA'da tedavi gören EDOK Komutanı Orgeneral Nusret Taşdeler toplantıya katılmadı. İki komutan için toplantı masasına koltuk konulmaması dikkat çekti. Bunun dışında YAŞ toplantı masasında geçen yıl sivilleşen oturma düzeni tesis edildi.

Erdoğan, YAŞ'ın dünkü toplantısına, 12.30'da verilen öğlen arasına kadar başkanlık etti. Çalışmaların devamına katılmadı. Toplantı, saat 14.00'te bu kez Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel başkanlığında başladı. Akşam Karargah'taverilen iftar yemeğine Başbakan Erdoğan ve YAŞ üyeleri katıldı.

YAŞ'ın dünkü toplantısında öncelikli olarak bölgesel güvenlik ve terörle mücadele konuları üzerinde değerlendirmeler yapıldı. Genelkurmay Başkanlığı'nca hazırlanan askeri stratejik konsept gözden geçirilirken, silahlı kuvvetlerle ilgili önemli mevzuat çalışmaları değerlendirildi. Bu değerlendirmelerin ardından da, terfi sırasındaki general, amiral ve albayların bir üst rütbeye yükseltilmesi, general ve amirallerin görev sürelerinin uzatılması ve emeklilik işlemlerinin görüşülmesine geçildi. Bu kapsamda, komuta kademesindeki değişikliklerin dün yapıldığı, Orgeneral Aslan Güner'in emeklilik kararı alınarak yeni bir orgeneral ataması yapıldığı belirtiliyor. Toplantıda korgenerallikten orgeneralliğe yükseleceklerin durumları görüşüldü.

Paşalığa terfi edecek albaylar

YAŞ'ın en zorlu değerlendirmelerini, terfi listesinde yer alan tutuklu 40 generalin durumu üzerinde yapması bekleniyor. Toplam 68 paşadan terfi listesinde olmayanların atamaları da YAŞ'ın gündemlerinden birisi. YAŞ, tutuklu muvazzaflar nedeniyle albaylıktan generalliğe terfi edecek komutanlar konusunda da hayli zorlanacak. Her yıl ortalama 46-47 albay general ve amiralliğe terfi ediyor. Bu yıl YAŞ listesine 1988 mezunu albaylar ilk kez giriyor. 1981 mezunu albaylar ise, bu yılki YAŞ toplantısında da terfi alamazlarsa emekli edilecekler. YAŞ'ta, terfi alacak albaylar ise öncelikle kurmay albaylar arasından seçiliyor, terfi sırasında kurmay kalmadıysa diğer albaylardan sicil notuna göre terfi ettiriliyor. Halen darbe davalarından tutuklu muvazzaf personelin 120'den fazlasını albaylar, 80'den fazlasını kurmay albaylar oluşturuyor. Hal böyle olunca da Şura üyelerinin general ve amiralliğe terfi ettirilecek albaylar konusunda ?kurmay? bulmakta sıkıntı yaşayabileceği yorumlanıyor. Bu durum da, ?albay? rütbesindeki daha çok sayıdaki subayın önünü açmış bulunuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber