Öğretmenler ve ebeveynler birleşip kooperatif kurarak okul açabilecek/ Video

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 03 Ağustos 2012 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Birleşip okul açacaklar

Artık öğretmenler ve ebeveynler birleşip kooperatif kurarak okul açabilecek

Gülümhan GÜLTEN

Okul yatırımlarında yeni bir model uygulamasına geçiliyor. Öğretmenler ve ebeveynler birleşip kooperatif kurarak okul açabilecek. Devlet, eğitim kooperatiflerine hibe ve düşük faizli kredi desteği verecek. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Temmuz ayı içinde bir eğitim kooperatifinin kuruluşuna izin verildiğini açıkladı.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, okullaşma oranının artırılması amacıyla eğitim sektöründe kooperatifleşmeyi destekleme kararı aldı ve bu kapsamda geçen ay bir eğitim kooperatifine kuruluş izni verdi. Gelişmeyi açıklayan Bakan Hayati Yazıcı, kooperatiflerin artık eğitim sektöründe de ihtiyaca cevap vereceğini ve bu sektörün ihtiyacı olan yeni açılımın kooperatif girişim modeli olduğunu söyledi. Yazıcı, şunları söyledi: ?Son dönemde okullaşma oranında ilköğretim düzeyinde yüzde 98'ler aşıldı, ortaöğretimde yüzde 70'lere yaklaşıldı. Yükseköğretimde ise yüzde 33'leri yakaladık. Ancak hâlâ bu alanda atılması gereken adımlar var. Şimdiki hedefimiz ortalama eğitim yılının artırılması ve okullaşma oranındaki bölgesel farklılıkların azaltılması. Bu hedefe ulaşmada kooperatif modeliyle kurulacak okulların önemli bir katkısı olacak. Bakanlık olarak kooperatifleşmeyi öneriyoruz.?

Japonya örneği

Yazıcı, birçok ülkelerin eğitim alanındaki sorunlarına da kooperatiflerin çözüm sağladığını söyledi. Yazıcı şöyle konuştu:

?İspanya ve Japonya'da eğitim kooperatifleri birçok okulun yönetiminde yer alıyor. Ortaklarının, bunlar ebeveynler veya öğretmenler veya her ikisi birden, doğrudan yönetimde söz sahibi olmalarını sağlıyor. Öğretmenlerin kurdukları kooperatifler ise öğretmenlere meslekleri konusunda yardımcı oluyor. Devlet okullarıyla sözleşme yaparak, eğitim programı hazırlanması ve yürütülmesi hizmeti de veriyor. Sektörde yer alan tüm kooperatiflerin 1 milyar dolara yakın cirosu olduğu tahmin ediliyor. Bakanlık olarak bu konudaki başarılı dünya örneklerini yakından takip ederek, ülkemizdeki eğitim kooperatiflerinin sayısını artırmayı hedefliyoruz.?

Yeni okul açacaklar

Yazıcı, ?Kuruluş izni verilen kooperatif okul mu işletecek?? sorusuna, şu yanıtı verdi: ?Başta okul öncesi eğitim, ilk ve ortaöğretim olmak üzere ilk ve orta seviyede, özel eğitim okulları açarak işletmek, eğitim kooperatiflerinin amaçları arasında yer alıyor. Bununla beraber, uzaktan öğretim yapan kuruluşlar, dershaneler, motorlu taşıt sürücü kursları, öğrenci etüt eğitim merkezleri, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri açmak, işletmek; her türlü özel kursları düzenlemek; ortaöğrenim veya yüksek öğretim özel öğrenci yurtları ve misafirhaneleri açmak, işletmek; gerektiğinde konusu ile ilgili eğitim, yayın, araştırma faaliyetlerinde bulunmak; bilim, kültür, spor ve sanat dallarında yaz okulları ve benzeri kamplar açmak, seminer, kongre, sempozyum düzenlemek; eğitim ve öğretim bursları vermek; yurtiçi ve yurtdışı araştırma, geliştirme ve eğitim programlarını düzenlemek gibi faaliyetlerde bulunabilecekler.?

?Bu kooperatifi kuranlar okullarını kendileri mi açacak yoksa devletin okullarını kiralama ve benzeri yöntemle işletebilecekler mi?? sorusuna da Yazıcı, ?Eğitim kooperatifi girişimiyle yeni okulların açılması ve eğitim kuruluşları oluşturulmasını amaçlıyoruz?yanıtını verdi.

Hibe ve düşük faizli kredi verilecek

Devletin eğitim kooperatiflerine destekleyeceğini belirten Bakan Yazıcı, ?Yeni dönemde kooperatiflerin üretim ve istihdama katkısı bulunacak projelerinin desteklenmesine yönelik olarak ?Kooperatiflerin Desteklenmesi Programı (KOOP-DES) Etüt Projesi? hazırlıyoruz. Kooperatiflerin sermaye yetersizliği nedeniyle yapamadığı, üretime ve istihdama katkısı bulunacak projelerini, hibe ya da düşük faizli kredilerle desteklenmesi amaçlanıyor? dedi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber