Dikkat! YTL aşırı değerli...

Haber Giriş : 11 Ağustos 2005 12:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, ``Hazine, Merkez Bankası ve Maliye, ekonomideki tüm fotoğrafı ortaya koyup bütün kesimlerin bir şekilde ayakta durabileceği sürdürülebilir yapıları koruyabilmek için revizyonlar yapmalı`` dedi.

Satıcı, uygulanan para ve maliye politikasının, merkezinde yüksek reel faizi taşıdığı için dalgalı kur sistemine baskı yaptığını belirterek, dalgalanmanın seyrinin aşağı doğru olduğunu ve bu nedenle YTL`nin aşırı değer kazandığını söyledi. Aradaki makas açıldıkça pazarda rekabet etmenin zorlaştığını, dış pazarlarda pazar kaybedildiğini ve iç pazarda ithal ürünlerin egemen olduğunu anlatan Satıcı, para ve maliye politikasının üretim ve ihracatla hiç örtüşmediğini savundu.

Satıcı, ekonomi yönetiminin bir bütün olduğunu ifade ederek, şöyle dedi: ``Hazine, Merkez Bankası ve Maliye, tüm fotoğrafı ortaya koyup bütün kesimlerin bir şekilde ayakta durabileceği sürdürülebilir yapıları koruyabilmek için revizyonlar yapmalı. Türk ekonomisi sadece (program yaptım, bunun üzerinde gittim) diyecek kadar kolay bir ekonomi değil. Masa büyük. Masayı örtecek örtü ise küçük. Nereye çeksek öbür taraf boş kalıyor. Her tarafa dokunacak bir model yaratmak lazım.`` Sanayideki yavaşlamanın ekonomik büyümede tehdit oluşturmasını kısa vadede düşünmediğini de kaydeden Satıcı, şöyle devam etti: ``Fotoğrafın bütününü gördükten sonra çeşitli çözüm alternatifleri bulunabilir. Bu kur sistemi ile ilgili olabilir, girdi maliyetleri ile ilgili olabilir. Vergi reformu ve sosyal güvenlik reformu yapılabilir, enerjide kamu yükü azaltılabilir. İhracatçıya özel bir kur politikası uygulayabilirsiniz.``

haber10

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber