Bağ-Kur prim ödemelerinde değişiklik

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Ağustos 2005 12:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bağ-Kur sigortalılarının ödemek zorunda oldukları primler ve hesaplama yöntemi değişti. Buna göre, sigorta primi, sigortalının seçtiği, intibak ettirildiği veya yükseltildiği gelir basamağının yüzde 20'sinden, sağlık sigortası primi, ilk sekiz basamakta bulunan sigortalılar için sekizinci gelir basamağı tutarının yüzde 20'sinden oluşacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın "Bağ-Kur Sigortalılarının Ödemek Zorunda Bulundukları Primlerin Hesaplanması, Ödenmesi ve Tahsili Usulleri Hakkında Yönetmelik", Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, sigortalının prim ödeme zorunluluğu Bağ-Kur sigortalılığının başladığı tarihi takip eden aybaşından itibaren, sigortalılık başlangıcının ayın ilk günü olması halinde ise aynı aydan itibaren başlayacak ve sigortalılığın sona erdiği ayın sonuna kadar devam edecek.

Giriş keseneği, ilk defa sigortalı olanların seçtikleri veya intibak ettirildikleri gelir basamağı tutarının yüzde 25'i, basamak yükseltme farkı, sigortalının yükseldiği gelir basamağı ile daha önce bulunduğu gelir basamağı arasındaki fark kadar olacak.

Primler tam ay üzerinden hesaplanacak.

Sigortalılar primlerini ve sağlık sigorta primlerini ilgili ayın sonuna kadar kuruma ödemek zorunda olacaklar. Ayın son gününün tatile rastlaması halinde prim ve sağlık primleri, takip eden ilk iş günü mesai bitimine kadar ödenecek.

Giriş keseneği, ilk aya ait prim ile basamak yükseltme farkı ise yükseltmenin geçerli olduğu aya ait primle birlikte ödenecek.

Sigortalılar tarafından ödenmesi gereken primler süresi içinde ve tam olarak ödenmezse, primlerin ödenmeyen kısmı, sürenin bittiği tarihten başlamak üzere yüzde 10 oranında artırılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber