Et Balık'ta özelleştirme durduruluyor.

Haber Giriş : 13 Ağustos 2005 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kurum, Doğu ve Güneydoğu ekonomisine katkı ve köye dönüşün desteklenmesi için kullanılacak

Et ve Balık Kurumu (EBK), 12 yıllık özelleştirme macerasının ardından 6 kombina ve 2 işletmesiyle devlete geri dönüyor. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na devredilmesi öngörülen EBK, özelleştirme programından da çıkarılacak. Bu yöndeki kararda da Başbakan Erdoğan hariç tüm imzalar tamamlandı.

Tarım Bakanlığı yetkilileri, EBK'nın bakanlığa devredilmesindeki temel amacı "Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da hayvancılığın geliştirilmesi, çiftçi - besicilerin ekonomik olarak güçlendirilmesi ve köylerine geri dönüşlerinin sağlanması" olarak açıkladı. ÖYK kararında da bu ifadelerin özet olarak yeraldığı bildirildi. EBK'nın devriyle ilgili talimatın bizzat Erdoğan'dan geldiği öğrenildi. Hükümet, sermaye artırımına giderek üretimi de artırmayı planlıyor.

Hükümetin henüz resmileşmeyen planlarına göre çiftçi ve besiciler birlikler halinde örgütlendiğinde kombina ve işletmeler bu birliklere devredilecek. Bu plan Avrupa Birliği müktesabatına uygun olmadığı için EBK'nın birliklere devri tam üyelik müzakerelerinin tamamlanması öncesinde gerçekleştirilecek.

Düzenleyici rolü verilecek
Her yıl zarar eden EBK bünyesinde halen Diyarbakır, Bingöl, Erzurum, Van, Sakarya, Adana kombinaları ile iki işletme var. Tarım Bakanlığı'na geçtiğinde genel müdürlük olarak faaliyet gösterecek temel misyonu ise "piyasanın regüle edilmesi (düzenlenmesi)" olarak tanımlanacak. EBK'nın halen et kesim piyasasında yüzde 1.5 payı bulunuyor. Bu payla nasıl düzenleyici rol oynayacağı netlik kazanmadı. Bununla birlikte EBK'ya örneğin kaçak etle mücadele gibi konularda özel görevlerde verilebileceği belirtildi.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber