Çelik: E-reçete uygulamasıyla reçete sorununu kaldırıyoruz

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Ağustos 2012 20:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, küresel krizlere karşı direnen bir Türkiye oluşturduklarını bildirdi.

Bakan Çelik, Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen koordinasyon toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin geliştiğini, değiştiğini ve dünya devleti olma konusunda önemli adımlar attığını söyledi.

Bu adımların atılmasında hükümet olarak aldıkları önlemlerin ve tedbirlerin büyük katkısı olduğunu vurgulayan Çelik, dünyanın dört bir tarafına Türkiye'de üretilen mamul maddeleri ve ham maddeyi taşıyan, katma değer üreten sanayi ve ticaret erbabı kişilerin gayretlerinin bilincinde ve farkında olduklarını ifade etti.

Dünyada ekonomik krizler yaşandığını anlatan Çelik, AK Parti olarak kriz üreten bir iktidar olmadıklarını belirterek, ''Kendi bünyemizden, kendimizden kaynaklanan ve milleti karşı karşıya bıraktığımız çok şükür bir kriz olmadı. Devraldığımız Türkiye'de, kendi içimizden siyasi iktidarların, istikrarsızlıkların ürettiği bir krizle Türkiye devralmıştık. Oradan Türkiye'yi çıkardık ve öyle bir noktaya geldik ki sizlerin sayesinde, el birliğiyle, küresel krizlere karşı direnen bir Türkiye oluşturduk'' diye konuştu.

Çelik, şunları kaydetti:

''Küresel krizlerin dünya ülkelerini, gelişmiş ülkeleri nasıl tahrip ettiğini hepiniz dikkatle izliyorsunuz. Avrupa'nın iki yakası bir araya gelmiyor. Dünyanın iki yakası bir araya gelmiyor. Ekonomide, ekonomik hayatta çok ciddi sıkıntıların yaşandığı bu sürecin arkasına baktığımız zaman arkasında küresel krizin yattığını görüyoruz. Küresel kriz bitti, geçti. Geçmedi. 'Geçmediği gibi dolayısıyla Türkiye bu zorluklar karşısında nasıl bu başarıyı elde etti-' derseniz, oluşturulan bu sinerjiyle oldu.''

Doğu'da, Türkiye'nin yanı başında bir savaşın olduğunu, binlerce masum insanın katledildiğini anlatan Faruk Çelik, batıda ise artık kredisi sorgulanan devletlerin var olduğunu söyledi.

Yunanistan, İspanya, İtalya ve Portekiz'de durumların hiç hoş olmadığını belirten Çelik, genel itibariyle 27 Avrupa ülkesindeki siyasi istikrarsızlığın ekonomiye nasıl yansıdığının herkes tarafından görüldüğünü ifade ederek, şöyle devam etti:

''Şimdi bunların ortasında Türkiye'nin bu başarısı ve ateş durağanlığın ortasında yeşeren Türkiye, gerçekten bugün dünyada gıptayla izleniyor. Herkesin özlemle Türkiye'ye övgü sözler söylediği toplantılara katılıyoruz. Son G20 toplantına Paris'te katılmıştım. İngiltere'nin Çalışma Bakanı 'nasıl başarıyorsunuz bunu' dedi. Mesela nedir- En önemli başarımız 4 yıl içerisinde 4 milyon istihdam gerçekleştirdik. 4 yıl önce 3 milyon 600 bin olan işsiz sayımız şu an 2 milyon 400 bine geriledi. Her yıl 800 bin yeni iş gücüne katılım var. Bunları istihdam ediyoruz, bunlara iş buluyoruz, ayrıca stoktaki işsize de iş bulabilecek noktaya geldik. 2002 yılındaki işsizlik oranı yüzde 10,3. Şimdi ne Nisan ayı itibariyle yüzde 9. Tek haneye doğru gerilemeye başladık ama her yıl 800 bin gencimiz iş gücüne katılıyor.''

-Hükümetin teşvik politikalarının önemi-

Hükümetin teşvik politikalarıyla sanayicilerin önünü açtığını ve yeni teşvik paketleri açıkladığını anlatan Çelik, bunların çok önemli olduğunu belirtti.

Amaçlarının piyasada canlılık sağlamak ve ülkedeki dengesizlikleri ortadan kaldırmak olduğunu vurgulayan Çelik, milletin mutluluğunu arttırma adına atmaları gereken adımların olduğunu belirtti.

İş adamlarına seslenen Çelik, şunları kaydetti:

''Sizler şimdi teşvik uygulaması çerçevesinde geçmiş yıllarda yatırımlar yaptınız. Bu yatırımlarda açtığınız fabrikalarda nitelikli eleman ihtiyacınız olacak. Nitelikli eleman sorunu var. Nereye gidiyorsak sanayicilerimiz bize 'işsizlik yok' diyor aslında. 'Eleman arıyoruz, bulamıyoruz, istediğimiz elemanı bulmakta zorlanıyoruz' diyor. Bundan dolayı kalifiye elemanı bulmakta zorlanan iş dünyamız için bakanlık olarak mesleki eğitimle ilgili imkanları daha da arttırdık.''

Bakanlığın yeni uygulamalarından birinin de iş ve meslek danışmanları olduğunu aktaran Çelik, Elazığ'a da 20 danışman verdiklerini açıkladı.

-''E-reçete uygulamasıyla reçete sorununu kaldırıyoruz''-

Sağlık politikalarının nasıl yürüdüğünü birçok vatandaşın bilmediğini, politikaların belirlendiği ve yürütüldüğü yerlerin Sosyal Güvenlik Kurumları olduğunu ifade eden Çelik, bu konuda üzerlerinde hem mali hem de idari açıdan çok büyük bir yük olduğunu belirtti.

Eczanelerle anlaşma yaparak ''e-reçete'' uygulamasına geçtiklerini, özel hastanelerin bu uygulamayı kullanmaya başladığını anlatan Çelik, ''Kamu hastaneleri de yıl sonunda geçmek durumundalar. Artık reçete kağıdı almak yok. Nüfus cüzdanınızla gidiyorsunuz, istediğiniz eczaneden gidiyorsunuz kimlik numaranızı veriyorsunuz, ekranda doktorun yazdığı reçete çıkıyor ve oradan ilaçlarınızı alıp geleceksiniz. E-reçete uygulamasıyla da reçete sorununu kaldırıyoruz. Muazzam şeyler oluyor, değişimler gerçekleştiriyoruz. Gerçekleşecek bunlar'' dedi.

-Avuç içi damar izi tarama sistemi-

İlaç ve tedavi giderlerinin toplamının 50 milyar liraya dayandığını ve bunların hepsinin vatandaşlar için olduğunu ifade eden Çelik, vatandaşların da yapılan çalışmalardan oldukça memnun olduğunu dile getirdi.

Çelik, şöyle tamamladı:

''Ama bakınız son günlerde televizyonlardan izliyorsunuz. 'Avuç içi damar izi' diye bir şey çıkardık. Şimdi demişiz ki kimlik numaranla git, tedavi ol. Almış nüfus cüzdanını gidiyor, çok güzel. Yani tüm hastane kuruluşlarını tenzih ediyorum ama istisnalar var maalesef. Bu kimlik numarası orada kalıyor. Siz evde otururken 3-5-10 kere işlem görüyor. Tedavi olmuş gibi. Şimdi ne yaptık, bu tür suistimalleri önlemek için hiç olmazsa vatandaş hastaneye gelsin. Avucunu o makineye koysun. Suistimalleri de önlememiz gerekiyor. Eczacılar olarak sizler sektör içinde olanlar olarak biliyorsunuz. Sektörden depocuya, depocudan doktora, doktordan eczacıya kadar var olan ilaç halkasında kimlerin kimlerle ne gibi yoğun bir çanta faaliyeti içerisinde olduğunu biliyoruz. Onun için bu genel sorunlar karşısında bazen bazı önlemleri alıyoruz ki bu önlemler kişisel ilişkiler neticesinde kurumu ve kamuyu zarara uğratacak ilişkilere dönüşmesin diye.''

Bakan Çelik, toplantının adından Elazığ Kapalı Çarşı esnafıyla sohbet etti ve vatandaşların sorunlarını dinlendi

Muhabir: Emrah Gökmen

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber