Hemşireler şiddet mağduru...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Ağustos 2005 17:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ege Üniversitesi Hemşirelik Yüksek Okulu Psikiyatri Hemşireliği öğretim üyesi Doç. Dr. Olcay Çam, İzmir Atatürk Sağlık Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi İlknur Pektaş ile birlikte yaptığı araştırma, İzmir'deki acil servislerde çalışan hemşirelerin yüzde 98.5'inin sözlü, yüzde 19.7'sinin fiziksel şiddetle karşılaştığını ortaya koydu.

Doç. Dr. Olcay Çam ve Öğ. Gör. İlknur Pektaş'ın konuyla ilgili makalesi Adli Psikiyatri Dergisi'nde yayımlandı.

İŞ YERİ ŞİDDETİ KAYIPLARI BERABERİNDE GETİRİYOR

"Şiddetin Hemşireliğe Yansıması" başlıklı makalede, iş yeri şiddetinin, çalışanlar üzerinde olumsuz sonuçlara neden olmakla birlikte fiziksel, psikolojik ve sosyal kayıpları da beraberinde getirdiği belirtildi. "Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde sağlık profesyonelleri; sağlık sistemindeki çeşitli aksaklıklarla birlikte, kişilerin artan beklentilerine paralel olarak daha fazla şiddete uğramaktadır. Bu durum, hemşireleri de olumsuz etkilemektedir" denilen makalede, çeşitli araştırma sonuçlarına da göndermelerde bulunuldu.

PRATİSYENLERDEN SONRA HEMŞİRELER

Türkiye'de yapılan bir araştırmada, meslek gruplarına göre şiddete uğrama oranlarının pratisyen hekimlerde yüzde 67.6 ve hemşirelerde yüzde 58.4 olarak saptandığı kaydedilen makalede, İzmir'de yapılan bir araştırmada, acil servislerde çalışan hemşirelerin yüzde 98.5'inin sözlü, yüzde 19.7'sinin fiziksel şiddetle karşılaştığı bildirildi. Acil servis çalışanlarıyla yapılan benzer bir araştırmada ise, 195 sağlık çalışanından, herhangi bir şiddet türünü deneyimleyen hemşirelerin oranının yüzde 80.8 olduğu vurgulandı.

KOCAELİNDE YÜZDE 91.1 SÖZEL ŞİDDET

Kocaeli'nde yapılan bir araştırmada, çalıştıkları ortamda hemşirelerin yüzde 91.1'inin sözel, yüzde 8.9'unun fiziksel şiddetle karşılaştığı anlatılan makalede, Ankara ve Sivas'ta yapılan bir araştırmada da, araştırmaya katılanların yüzde 28.4'ünün hemşire olduğu ve sağlık çalışanlarının yüzde 61.1'inin sözel, yüzde 15.6'sının fiziksel, yüzde 23.3'ünün tehditle karşılaştığı açıklandı.

HASTANE PERSONELİ DE ŞİDDET UYGULUYOR

"Hemşirelerin çalışma ortamında sırasıyla; önce hasta yakınları, hasta ve hastane personeli tarafından şiddet gördükleri pek çok literatürde belirtilmiştir" denilen makalede, olayların rapor edilmediği de şöyle açıklandı:

5 HEMŞİREDEN 4'Ü SUSUYOR

"Tüm dünya ülkelerinde olduğu gibi, ülkemizde de şiddet olayları rapor edilmemektedir. İzmir'de yapılan araştırmada, şiddet olaylarının yüzde 83.5'inin rapor edilmediği, rapor edilen durumların yüzde 63.7'sinin kanuni yaptırımla sonuçlanmadığı belirtilmiştir. Veriler, şiddetin ulaştığı boyutu göstermesi açısından önemlidir ve hemşirelerin daha verimli çalışabilmeleri için önlem alınmasını gerektirmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber