Memura yapılan zamlar enflasyona yenik düştü

Haber Giriş : 15 Ağustos 2005 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Her yıl enflasyon altında kalan memur maaş zamları, memuru her yıl bir önceki yıla göre daha fakir duruma düşürdü. Son 13 yıl içinde sadece 1996, 2000 ve 2004 yılında enflasyon üzerinde memura maaş zammı yapıldı.

Memurlar, 15 Ağustos'ta yapılacak toplu görüşmelerde hükümetle masaya oturmaya hazırlanırken, Memur-Sen tarafından yapılan bir araştırma memur maaş zamlarının şimdiye kadar hep enflasyonun altında kaldığını ortaya koydu. Araştırmaya göre son 13 yılda sadece 1996, 2000 ve 2004 yıllarında enflasyonun üzerinde maaş zammı yapıldı. Her yıl enflasyon altında kalan memur maaş zamları, memuru her yıl bir önceki yıla göre daha fakir duruma düşürdü.

Memur-Sen Ar-Ge Merkezi tarafından yapılan araştırmada, yıllara göre memura verilen zam miktarı ile enflasyon oranları arasında bir dengesizlik olduğunu ve memurun heryıl biraz daha fakirleştiğini gösterdi. Bu durumun memuru her yıl biraz daha fakirleştirdiğini ifade eden Memur-Sen Başkanı Ahmet Aksu, enflasyon karşısında memurun her yıl biraz daha ezdirildiğini söyledi. Aksu, "Bugün kamu çalışanlarının yüzde 40'ı açlık, yüzde 30'u da yoksulluk sınırı altında maaş almakta. Yeterli maaşı olmayan memurlar visa kartlarına muhtaç hale getirilmiştir. Kamu çalışanları her yıl açlığa, sefalete bir adım daha yaklaşmaktadır. Maaşlarımız her yıl erozyona uğramakta. Yoksulluğa sefalete bir adım daha yaklaşmaktayız" dedi.

Memurun mutfağındaki yangın devam ediyor

IMF politikalarının faturasının sürekli memura çıkartıldığını dile getiren Aksu, şimdiye kadar uygulanan tüm ekonomik tedbirler karşısında mağdur edilenin yine kamu çalışanları olduğunu, memurun her yıl bir yıl öncekinden daha fazla dibe vurduğunu, memurun bir yıl öncesini arar hale geldiğini söyledi. Aksu, "Enflasyon tek haneli rakamlara düşmüştür ama bu rakam sokağa yansımamıştır. Memurun mutfağındaki yangın hâlâ devam etmektedir. Memur hâlâ ay sonunu nasıl getiririmin hesabını yapmaktadır. Yaz gelmiştir ama memur tatile gidememiştir. Gidenler de anne-babasının yanına, köyüne gitmiştir" diye konuştu.

Aksu, insanca yaşamak için makul bir ücret istediklerini ifade ederek, bu yılki toplu görüşmelerde tüm kamu çalışanlarının haklarını sonuna kadar savunacaklarını söyledi. Aksu, memurun daha iyi koşullarda yaşamasının, grevli toplu sözleşmeli yasa hakkının elde edilmesiyle mümkün olacağını belirterek, "Biz çalışana verilen maaş gerçekçi olsun istiyoruz" dedi.

Görüşmelerde ilk tur bugün

Memur sendikaları, bugün toplu görüşme masasına oturacak. 11 işkolunda yetkili memur sendikaları ve yetkili konfederasyon ile hükümet arasında yürütülecek görüşmelerin ilk turu, bugün Başbakanlık Merkez Bina'da yapılacak. Toplu görüşmelere kamu çalışanları adına Kamu-Sen'e bağlı Türk Büro-Sen, Türk Enerji-Sen, Türk Sağlık-Sen, Türk Tarım Orman-Sen, Türk Ulaşım-Sen, Türk Haber-Sen, Türk İmar-Sen; KESK'e bağlı Eğitim-Sen, Tüm Bel-Sen ve Kültür-Sen ile Memur-Sen'e bağlı Diyanet-Sen katılacak. Toplu görüşme masasında, en fazla yetkili sendikaya sahip olması dolayısıyla Kamu-Sen başkanlığında yürütülecek toplu görüşmelerde, KESK ve Memur-Sen konfederasyonlarının temsilcileri de hazır bulunacak. Toplu görüşmeleri hükümet adına Kamu İşveren Kurulu yürütecek. Yasaya göre, görüşmelerin, 15 gün içinde sonuçlanması ve taraflar arasında imzalanacak mutabakat metninin Bakanlar Kurulu'na sunulması gerekiyor. Anlaşmazlık durumunda ise Yüksek Hakem Kurulu Başkanı ve 4 öğretim görevlisinden oluşan Uzlaştırma Kurulu devreye girecek. Kurulun 5 gün içerisinde vereceği karara tarafların katılmaları halinde, sonuç mutabakat metni olarak Bakanlar Kurulu'na sunulacak.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber