Uzman erbaşların emeklilik isyanı

Haber Giriş : 15 Ağustos 2005 09:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Orduda profesyonel er ihtiyacını karşılayan uzman erbaşlar 45 yaşına kadar çalıştırılıyor, emeklilik için ise 60 yaşı beklemek zorundalar. Erbaşlar şimdi kara kara 15 sene nasıl yaşayacaklarını düşünüyor

TSK'NIN hareket kabiliyetini artırmak ve uzman er ihtiyacını karşılamak için 1986'da alınımına başlanan uzman erbaşları emeklilik sıkıntısı sardı. Kanun gereği 45'ine kadar sözleşme yapılan uzman erbaşlar emekli olabilmek için ise 60 yaşına kadar beklemek zorundalar. Seneye 20'nci yılını bitirecek olan personel, memur kanununa göre, emeklilik hakkı kazanmasına rağmen yine emekli maaşı almak için 60'ına kadar bekleyecek. Sözleşmeli ve muvazzaf (kadrolu) olmak üzere iki şekilde işleyen sistemde sözleşmeli olarak yer alan personel birçok haktan mahrum olmaktan yakınıyor.

İptale yargı kapalı

Dernek kurma hakları bile olmayan emekli askerler ancak içinde erbaş kelimesi geçmeyen Emekli Uzmanlar Derneği altında birleşerek Ankara'da haklarını aramaya çalışıyorlar. Dernek Başkanı Ali Arabacı, sözleşmelerinin ancak 45 yaşına kadar yenilendiğini fakat yasal olarak emeklilik yaşı 60'ı çıktığı için aradaki 15 sene nasıl geçineceklerini bilmediklerini söyledi. Emekli Sandığı'nın maaş ödemek için 60 yaş sınırı bulunduğunu hatırlatan Arabacı, 'Ben malülen emekliyim ama çalışan arkadaşların sözleşmeleri bittikten sonra nasıl geçinecekler bilmiyoruz. Hayatımızı askerliğe adayan insanlarız. Sudan çıkmış balığa döneceğiz' dedi. Halen TSK'ta 46 bin sözleşmeli uzman erbaşın çalıştığını anlatan Arabaçı, Genelkurmay Başkanı Org. Hilmi Özkök'den mağduriyetlerinin giderilmesini için yardımcı olmasını istedi. Bir sözleşmeli uzman erbaşın hasta olduğu taktirde en fazla 90 gün tedavi görebileceğini belirten Ali Arabacı, bir gün bile geçse sözleşmenin fesh edildiğine dikkat çekti. Arabacı, 'Aynı şekilde bir arkadaşımız yılda 30 günden fazla ceza alırsa sözleşmesi iptal ediliyor. Yaptığımız onca hizmet göz ardı ediliyor' dedi.

H.O. Tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber