Şarköy'de 100 yıl önce meydana gelen deprem için anma toplantısı yapıldı

Tekirdağ'ın Şarköy ilçesine bağlı Mürefte beldesinde 9 Ağustos 1912 tarihinde meydana gelen 7.4 şiddetindeki depremde hayatını kaybedenler için, İstanbul Üniversitesi'nden gelen bilim heyeti anma etkinliği düzenledi. Etkinlik çerçevesinde bölgede inceleme yapıldı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Ağustos 2012 09:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Süleyman Tanyolaç, Jeoloji Bölüm Başkanı Prof.Dr. Simav Bargu, Mühendislik Bilimleri Bölüm Başkanı ve İstanbul Jeofizik Mühendisleri Odası Şube Başkanı Prof.Dr.Ali Osman Öncel, Mühendisleri Grubu Yerbilimleri Komisyon Başkanı Jeofizik Mühendisi Şehmus Yıldırım ve öğretim üyeleri, öğrencilerin de bulunduğu 50 kişilik bilimsel heyet, Şarköy'e bağlı Gaziköy'de, Şarköy Kaymakamı Zekeriya Güney, Şarköy Belediye Başkanı Süleyman Altınok ve köy halkı ile 9 Ağustos 2012 günü bir araya gelerek, 100 yıl önce meydana gelen depremde hayatını yitirenler için anma etkinliği düzenlendi.

Saygı duruşu ile başlayan etkinlikle ilgili Mühendisler Grubu adına Jeofizik Mühendisi Şehmus Yıldırım ilk konuşmayı yaparak, 100 yıl önce meydana gelen 7.4 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini belirtti. Marmara Denizi'nin batısındaki kuzey Anadolu fay zonunun bir bölümünün kırıldığını, bir çok insanın hayatını kaybettiğini, Trakya bölgesinde yapıların büyük çoğunluğunun zarar gördüğünü ifade etti. Yıldırım, Van depreminden sonra yaşanılan acı tecrübeler ışığında, 16 Mayıs 2012 tarihinde Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanunu önemsediklerini belirterek ? Yasa tasarısı üzerine bizim ve diğer meslek örgütlerinin, STK'ların eleştiri, endişe ve çekinceleri var. Bakanlık bu kurumlarla istişare etmesinde büyük fayda var? dedi.

?ÇÜRÜK ZEMİNE BİNA YAPILIYOR?

İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Süleyman Tanyolaç, bölgenin deprem açısından önemli bir yer olduğunu belirterek ?Milattan Önce 300 yıllarından 1912 yılına kadar tespit edilen 94 ağır deprem yaşanmış. Yapılan binaların zemine uygun yapılması lazım. Buna pek uyulmuyor. Her türlü zemine bina yapılır lafını doğru bulmuyorum. TOKİ'nin yaptığı konutlar ortada. Sel felaketi olduğunda Samsun'da gördük. İzmir Mavişehir'de deltaya binaları yaptılar. Zorunlu olmadıkça çürük zemine bina yapılmamalıdır? dedi.

İstanbul Jeofizik Mühendisleri Odası Şube Başkanı Prof.Dr.Ali Osman Öncel, Şarköy, Mürefte'de meydana gelen depremde 2 bin 850 kişinin öldüğünü, 50 bin insanın zarar gördüğünü, 28 bin bina yıkıldığını ifade ederek ?15 bin bina da hasar görmüş. Günümüzde vatandaşların bina almadan önce mutlaka yapı standartlarını sorması gerekiyor. Yapılan binaların bir garanti belgesi olması lazım. Ben Japonya'da çalıştığım bir dönemde deprem meydana geldi. Ben Kelime-i Şehadet getirdim, beni gören Japonlar gülüyordu. İnşallah biz de Japonlar gibi depreme güleceğimiz günlerimiz olur? dedi.

Depremin olduğu bölgede 1989 yılından bu yana çalıştığını söyleyen, Jeoloji Bölüm Başkanı Prof.Dr. Simav Bargu, Gölcük depreminden sonra, Gaziköy Fayı olarak geçen fayın adının, batıya Ganos Fayı olarak lanse edildiğini belirterek ?İlk verilen bilimsel ad kullanılır. Türkçeleştirilmiş ad korunmalıdır? dedi.

Bargu ?Gaziköy Fayı dünya çapında bir faydır. Burası hem arkeolojik hem de deprem açısından önemli bir köy. Mümkünse bu köyü faydan uzak bir yere taşımak lazım. Bu bölge 20-30 bin yıl önce denizin içindeydi.? Dedi.

Kaymakam ve Belediye Başkanının yaptığı konuşmaların ardından, heyet bölgede inceleme ve araştırma yaptı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber