YAŞ kararları yargıya açılsa atılanlar TSK'ya geri döner

Haber Giriş : 17 Ağustos 2005 06:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adaleti Savunanlar Derneği Genel Başkanı emekli Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi, Yüksek Askeri Şûrâ kararı ile ordudan atılan subay ve astsubayların, yargı yolu açılması halinde delil yetersizliğinden TSK'ya döneceklerini söyledi.

RECEP YETER /İSTANBUL

Jandarma Astsubay Meslek Yüksek Okulu'nu başarıyla bitirdikten sonra katıldığı hazırlık kampında, tarikata yakın dershaneye gittiği iddiasıyla okuldan uzaklaştırılan bir astsubayın, Yüksek Askeri İdare Mahkemesi kararıyla orduya dönmesi, Yüksek Askeri Şûrâ kararlarını gündeme getirdi. Adaleti Savunanlar Derneği (ASDER) Genel Başkanı emekli Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi, bu astsubayın Jandarma Genel Komutanlığı kararı ile değil de Yüksek Askerî Şûrâ kararı ile askerî öğrencilikten çıkarılmış olsa, yargıya başvurma hakkı olmayacağını hatırlattı.

Tanrıverdi, "Yargı yolu olmasa, işlemi yapan kişilerin yanlış değerlendirmeleri ile astsubayımızın hakkı gasp edilmiş olacaktı. YAŞ mağduru bini aşkın subay ve astsubayın durumu da böyle" dedi. Tanrıverdi, gazetemize yaptığı açıklamada Yüksek Askerî Şûrâ'nın inançlı personeli tasfiyeye tâbi tutan kararlarının, dün tartışıldığını, bugün dünden daha çok tartışıldığını ve yarın çok daha fazla tartışılacağını söyledi.

Millet bu meseleye sahip çıkmalı

Milletin bu meseleye sahip çıkması, siyasilerin ise sorunun çözümünü geciktirmemesi gerektiğini ifade eden Tanrıverdi, Jandarma Genel Komutanlığı'nda yaşanan bu yargı ve adalet olayını, hukukun üstünlüğüne inanan kişi ve kurumlarca tesis edilen bir işlem olarak gördüklerini belirterek şöyle konuştu: "Bu yöntemin Silahlı Kuvvetlerimizce uygulanmasına devam edilmesini, Adaleti Savunanlar Derneği olarak talep ediyoruz. Eğer söz konusu astsubayımız, Jandarma Genel Komutanlığı Kararı ile değil de Yüksek Askerî Şûrâ kararı ile askerî öğrencilikten çıkarılsaydı, yargıya başvurma hakkı elinden alınmış ve işlemi tesis eden kişilerin yanlış değerlendirmeleri ile hakkı gasp edilmiş olacaktı. YAŞ mağduru bini aşkın subay ve astsubayın durumu böyledir."

Üç takdirli N.A da atıldı

Bu arada geçen hafta gerçekleştirilen YAŞ toplantısında "Disiplinsizlik nedeniyle, sicilen ve re'sen emekli edilmiştir" şeklinde bir yazıyla ordudan ilişiği kesilen 11 astsubaydan N.A'nın görev yaptığı süre içinde üç kez takdir aldığı ve Deniz Astsubay Okulu'nu birincilikle bitirdiği ortaya çıktı. 1999 yılında Deniz Astsubay Okulunu birincilikle bitiren Deniz Astsubay Üstçavuş N.A'nın altı yıllık kısa görev süresi içinde birisi Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'ndan olmak üzere üç adet takdir aldığı ve hiç ceza almadığı öğrenildi. N.A'nın YAŞ Kararlarının Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından tarafından onaylandığı 4 Ağustos 2005 günü akşamında, kendisine tebliğ edilen "Disiplinsizlik nedeniyle, sicilen ve re'sen emekli edilmiştir" içerikli bir yazı ile TSK ile ilişiği kesilmişti.

AYİM: Güvenlik soruşturması atılmaya gerekçe olamaz

Astsubay okulunda okuyan bir öğrencinin, "geçmişte tarikatçı dershaneye gittiği" gerekçesiyle okuldan atılması hukuken yetersiz bulunmuştu. Jandarma Astsubay olmak için, Jandarma Astsubay Yüksek Okulu'nu birincilikle bitirip kampa alınan bir astsubay adayı öğrenci, memleketi olan Afyon Sandıklı'da üniversite hazırlık için gittiği ilçenin tek dershanesinin "tarikata yakın" olduğu iddiasıyla okuldan uzaklaştırıldı. Bunun üzerine öğrenci yargı yolu açık olduğu için Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Mahkeme ise verdiği kararında öğrencinin, ilçede tek olduğu için bu dershaneye devam ettiğine ve mülakat sınavı öncesi bu dershaneye devam ettiği yönünde bildirimde bulunduğuna dikkat çekerek, güvenlik soruşturması ile elde edilen bilgilerin öğrencinin askeri okuldan çıkarılması için yeterli olmadığına karar verdi.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber