Ankara'da tüm sokak isimleri gözden geçiriliyor

Haber Giriş : 17 Ağustos 2005 07:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çankaya'daki Abdullah Cevdet sokağın ismini, Cevdet'in ?Bu milleti adam etmek için Batı'dan damızlık erkek getirmek gerek' şeklinde sözleri olduğu gerekçesi ile Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu olarak değiştiren Büyükşehir Belediyesi'nde yeni gelişmeler yaşanıyor.

Belediye, Hürriyet'in duyurduğu isim değişikliğinden sonra, konuyu daha da ileri götürerek Başkent'teki tüm sokak ve cadde isimlerini araştıracak.

Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'ten sonra en yetkili isim olan Başkanvekili Seyfi Saltoğlu Hürriyet muhabirine, araştırmanın tarihçilerle birlikte yürütüleceğini ifade etti. Saltoğlu, ?12 yıldır yönetimdesiniz. Abdullah Cevdet Sokak ise 40 yıllık bir sokaktı. Sokağın isminin değiştirilmesinde niye bu kadar geç kalındı?' sorusuna şöyle yanıt verdi:

?Tabii sizin de gördüğünüz gibi gözden kaçabiliyormuş. Adam söylenenlere göre Türk ordusuna bile dil uzatmış. Bizim de arkadaşlarımız bunu öğrendikleri gibi önerge getirdiler ve ismi değiştirildi. Yakında da Ankara'daki tüm sokak ve cadde isimlerini araştıracak bir komisyon kuracağız. Ayrıca bu ekip tarihçilerle de ortak çalışacak. Bu tip isimler belirlenip, değiştirilecek'

TEREDDÜT YOK

Sokağın isminin değiştirilmesi konusunda geri adım atmayacaklarını da ifade eden Saltoğlu, ?Bu sözleri söylemiş bir insanın ismini bir sokakta tutamayız. Arkadaşlarımızın elinde belgeler var. Ayrıca birçok gazeteci de daha önce Abdullah Cevdet'in sözlerine köşesinde yer verdi. Bu konuda hiçbir tereddütümüz yoktur' dedi.

BU İSİMLER AYIKLANMALI

Büyükşehir Belediyesi'nin yürüteceği çalışmaya ilk destek ise, Abdullah Cevdet'in isminin sokaktan silinmesi ve yerine Halaçoğlu'nun isminin konulmasını teklif eden AKP Keçiören Meclis Üyesi Şevket Tandoğan'dan geldi. Tandoğan, ?Bence çok makul bir çalışma. Türk milletine, ordusuna, devletine dil uzatmış isimler mevcutsa hemen sokak ve cadde isimleri kaldırılmalı bu adamlar ayıklanmalıdır' diye konuştu.

Hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber