Belediyelerin yurtdışına göndereceği personele yabancı dil şartı getirildi

Haber Giriş : 17 Ağustos 2005 09:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Belediyelerin yurtdışı görevlendirmelerinde suiistimaller artınca İçişleri Bakanlığı olaya el koydu. Toplantı, kongre, seminer ve panel gibi faaliyetlerin yanı sıra kardeş şehir ilişkileri nedeniyle yapılan yurtdışı görevlendirmelerinde belediyelerin uyacakları usul ve esaslar yeniden belirlendi. Buna göre yurtdışındaki organizasyonlarda yabancı dil bilen personel görevlendirilecek. Personelle birlikte yurtdışına çıkan eş ve çocuklar için hiçbir şekilde ödeme yapılmayacak. Belediye başkanları yeni düzenlemeye olumlu bakıyor; ancak yabancı dil şartını ağır buluyor. Dışişleri Bakanlığı, belediyelerce düzenlenen yurtdışı gezilerinin amacına uymadığı yönünde uyarıda bulundu.

Benzer şikayetler valilikler tarafından da dile getirildi. Bunun üzerine İçişleri Bakanlığı yurtdışı görevlendirmelerde uyulması gereken esasları gözden geçirdi. Öncelikle yurtdışı organizasyonları ile kardeş şehir ilişkileri nedeniyle yapılan görevlendirmelerde organizasyonu düzenleyen kuruluş veya resmi makamlar tarafından yapılmış davet yazıları aranacak. Belediyeler, görev ve hizmetle ilişkisi olmayan konular için yurtdışı görevlendirme yapamayacak. Bu konuda azami tasarruf ilkelerine uyulacak.

Toplantı, kongre, seminer, panel ve benzeri organizasyonlara katılmak amacıyla görevlendirilen personelde katılım için yabancı dil bilgisi ve gerekli nitelikler aranacak. Yabancı dil bilgisi olmayan personelin bu tür organizasyonlara hiçbir şekilde gönderilmemesi isteniyor. Belediyeler yurtdışına gönderecekleri personelin görevlendirmesi için belediye meclisinden karar alacak ve gezi sonunda meclise ayrıntılı bilgi sunulacak.

Kamu kurum ve kuruluşları, belediye birlikleri ve ?kamuya yararlı dernek? statüsünde bulunan mahalli idare dernekleri dışındaki kişi, dernek, şirket, vakıf vb. kuruluşlar tarafından kurs, seminer, inceleme gezisi vb. adlarla yurtdışında düzenlenen programlar için personel görevlendirilmeyecek. Görevlendirilen personele 6245 sayılı Harcırah Kanunu hükümlerine göre harcırah giderleri dışında herhangi bir ücret verilmeyecek. Belediye başkanı ve diğer personelin görev dışında yurtdışına çıkışlarında da valiliğe bilgi verilecek. Belediye başkanları ve belediyeyi temsilen giden heyetler, yurtdışındaki faaliyetlerini devletin dış politikasına ve uluslararası antlaşmalara uygun olarak Dışişleri Bakanlığı'nın bilgisi dahilinde yürütecek. Bu ziyaretlerde dış temsilciliklerimizden önceden mutabakata varılanlar haricinde, resepsiyon, tercüman ve mihmandar tahsisi, randevu temini gibi dış temsilciliklerimizin imkanlarını aşabilecek taleplerde bulunulmayacak; özel nitelikteki ziyaretlerde dış temsilciliklerimizin ismi kullanılmayacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber