'Memurun yardım talebi çok yüksek'

Haber Giriş : 17 Ağustos 2005 08:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yer kavgası nedeniyle gergin başlayan ve hemen ertelenen memurların toplusözleşme görüşmelerinin ilk turu dün yapıldı. Sendikaların zam ve sosyal yardım talebi dudak uçuklatırken, bir bürokrattan "Bu yardımları verirsek maaşa ne gerek var" yorumu geldi. 2006'da ek ödeme almayan memurlara verilmesi düşünülen ek artışın da ucu göründü. Hükümetin kafasındaki rakam 100 YTL.

Görüşmeler saat 10.00'da başladı. Erteleme kararının alınmasına yol açan Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer'in yeri Türkiye Kamu-Sen'in tepkisi üzerine değiştirildi, ancak Dinçer toplantıya katılmamayı tercih etti. Toplantının başlangıcına Dinçer gerginliği yansıdı. Bürokratlar, Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız'a Dinçer'e haksızlık ettiğini söyleyince, Akyıldız salonu terk etti ancak kısa süre sonra geri döndü. Bürokratlara, söylediklerini algılayamadıklarını söyledi. Bu defa da DİE Başkanı Ömer Demir salonu terk etti, o da daha sonra geri döndü. Şahin'in başkanlığında üç memur sendikasının katılımı ile yapılan ve 4.5 saatlik toplantının sonunda ikinci tur görüşmelere 22 Ağustos saat 15.00'te devam edilmesi kararlaştırıldı.

Sendikalar farklı ücret taleplerini masaya getirdi. Edinilen bilgilere göre, sendikalar en alt seviyede ücret alan memur maaşının 880 ile 950 YTL'ye yükseltilmesini istiyor. Ayrıca, sosyal yardımların artırılması talep ediliyor. Kamu-Sen'in sosyal yardımlarla ilgili talebi ise şaşkınlık yarattı. İstenilen sosyal yardımlar arasında gıda, ek gıda, giyecek, ulaşım ve eğitim yardımı ile çoçuk yardımının giyecek, yiyecek gibi gereksinimleri karşılayacak düzeye yükseltilmesi de vardı. Bu yardım paketine bir bürokratın, "Maaşların amacı zaten bunları karşılamak değil mi? Bu yardımları verirsek, maaşa ne gerek var" yorumuna neden oldu. Toplantıya, bu taleplerin getireceği maliyetlerin hesaplanması amacıyla pazartesi gününe kadar ara verildi.

Seyyanen zam

Memurlar arasındaki ücret eşitsizliğini gidermeye yönelik olarak 2006'da ek ödeme almayan kurumlardaki çalışanlara iki eşit taksitte ödenmesi planlanan seyyanen zammın da tutarı netleşiyor. Hükümetin kafasında toplamda 100 YTL"lik rakam var. Ancak, bu tutarın pazarlıkla bir miktar yukarı çekilmesi söz konusu.

İlk tur görüşmeler sonrasında KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, taleplerin karşılanacağına dair umut ışığı görülmediğini söyledi. Kamu-Sen Genel Başkanı Akyıldız ise pazarlığın çok çetin geçeceğinin ortaya çıktığını vurguladı.

Bakan taslağı dağıtıldı

Bu arada Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin, görüşmelerde sendikalara Kamu Personel Rejimi yasa taslağını dağıttı. Ancak, önümüzdeki günlerde tartışmanın odaklanacağı 'memurların sınıflandırılması' ile ilgili bölüm dağıtılan taslakta yer almadı.

Radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber