İşitme engellilere sağlık konusunda yardımcı oluyor

Manavgat Kaymakamlığı'nda görevli işitme engelli tercüman Kuddusi Aydın, 110 işitme engelliye sağlık alanında yardımcı oluyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Ağustos 2012 17:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık sorunu yaşayan işitme engelliler, randevu aldıktan sonra mesajla bilgi verdikleri Kuddusi Aydın'la hastanede buluşuyor. Sıkıntılarını işaret diliyle Aydın'a anlatan işitme engelliler, bu yolla doktorla iletişim kurabiliyor.

İşitme engellilerin sorunlarını bu şekilde çözüme kavuşturduklarını anlatan Aydın, "İşitme engellilerin başvuru ve cep telefonları mesajına kısa sürede cevap vererek bulundukları yere gidiyorum. İşitme engelliler tercüman yardımıyla doktorlara rahatsızlılarını daha rahat anlatıyor. Moral değeri yüksek oluyor. Doktorlar heyet raporlarında çağırıyor. Çıkan sonucu işitme engelliye tercüme ediyorum. Manavgat'ta işitme engellilerin sağlık sorunlarında anlatmada son bir yıldır hiç bir sorun yaşanmadı." dedi.

Manavgat Devlet Hastanesi Başhekimi ve Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Kuru, işitme engellilerin, doktora rahatsızlıklarını anlatmada işitme engelli tercümanının olmasının teşhis koymada çok önemli olduğunu söyledi. İşitme engellilerin, sağlık sorunu olduğunda yanlarında tercümanlarıyla gelmesinin doktor-hasta ilişkisinde sağlıklı iletişim kurmada çok önemli olduğunun altını çizdiğini belirten Kuru, Manavgat'ta işitme engellilerin tercümanın olmasını örnek bir uygulama olduğunu kaydetti.

Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu, ilçede işitme engellilerin yaşadığı sıkıntıları en aza indirme ve sosyal devlet olma çıtasını yükseltmek için kurumları bünyesinde işitme engelli tercümanı istihdam ettiklerini kaydetti. İşitme engellilerle işaret dili yardımıyla yaptıkları görüşmelerde en fazla rahatsızlıklarının sağlık hizmeti almada doktora sıkıntılarını anlatamama olduğunu işaret eden Bulgurlu, tercüman istihdam ettikten sonra kısa süre sonra sorunun yüzde 100 oranında çözüme kavuştuğunu söyledi. İşitme engellilerin sorunlarına çözmeye yönelik yaptığımız çalışmalarla Türkiye'ye örnek olduklarını belirten Bulgurlu, şunları söyledi: "İşitme engelli tercümanımızdan işitme engelliler değişik illerden yardım için elektronik posta mesajıyla yardım istiyor. Tercümanımız, işitme engellilerinin sağlık dışında hukuk, eğitim, spor, noter ve Cuma günleri hutbe ve cuma vaazlarını işitme engellilere tercüme ediyor. İşitme engellilerin sorunlarını yüzde 100 oranında çözdüğümüz ve model olduğumuz için çok mutluyuz. Bir işitme engellinin yüzünün gülmesi bizi mutlu ediyor."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber