Binden fazla siteyi hackleyip yasadışı dinleme yapan şüpheliler adliyede

İzmir merkezli üç ilde önceki gün düzenlenen operasyonda, cep telefonu dinleme programlarıyla sanal casusluk yaptıkları ve binden fazla internet sitesini reklam amacıyla hackledikleri iddiasıyla gözaltına alınan zanlılar adliyeye sevk edildi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Ağustos 2012 12:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İzmir Emniyeti Bilişim Suçları Şubesi'nin İzmir, Bursa ve İstanbul illerinde düzenlediği sanal casusluk operasyonu, telekulak dinlemelerinin nasıl yapıldığını gözler önüne serdi. Bir kadının 30 Aralık 2011 tarihinde sevgilisi tarafından telefonunun dinlendiğinden şüphelendiğini belirtip şikayetçi olması üzerine soruşturma başlatan polis, internet siteleri aracılığıyla akıllı telefonlara yüklenen casus programlarla telefon ve ortam dinlemesi yapıldığını ortaya çıkardı. Şikayetçinin telefonuna "Sanal Casus" adlı internet sitesinden satın alınan casus programının yüklendiğini belirleyen polis, söz konusu siteyi takibe aldı. Yılbaşından bu yana 21 ilden 52 kişinin, casus program satın alıp 55 kişiyi dinlettiğini tespit eden ekipler, işleyişi de deşifre etti. Para karşılığında telefonlara dinleme programı yükleyen şebekenin üyeleri yakalandı. İki internet sitesi aracılığıyla akıllı telefonlara yüklenen casus yazılım ya da yazılım yüklü telefon satan site sahibi O.G. (36) ve B.K. (26) ile F.K., B.K., M.D. ve S.K.'yi gözaltına alındı. Gözaltına alınan 6 kişiden 4'ünün, Beren Saat'in hayran sayfası ile bazı kamu kurumları, siyasi parti ve milletvekillerinin sayfalarının da yer aldığı bine yakın internet sitesini de hacklediği belirlendi.

TELEFON VE ORTAM DİNLEMELERİNE FARKLI TARİFE

Şebekenin, telefonlara yüklenen ve tespit edilemeyeceği ileri sürülen casus programlarla, telefon konuşmalarının yanısıra ortam dinleme, arama bildirimi, mesaj içerikleri, yer tespiti ve rehberdeki isim listesini öğrenilebileceği belirlendi. Casus programın 5 dakika içinde kurulabildiğini kaydeden yetkililer, suç örgütünün, istenmesi durumunda program yüklü halde telefonu gönderdiğini, alıcının da dinlemek istediği kişiye telefonu hediye ettiğini kaydetti. Suç örgütünün casusluk programı satın almak isteyenler için üç farklı tarife uyguladığı belirtildi. Telefonda yapılan konuşma kayıtlarının maile düşmesi sağlayan programın tarifesinin bin 200, konuşmaların birebir dinlendiği canlı dinleme tarifesinin bin 500, hem canlı hem de ortam dinleme imkanı veren programın ise 2 bin 500 TL karşılığında satıldığı öğrenildi. İnternet sitesi sahibi O.G.'nin, 2009 yılında ulusal bir kanalda ünlü bir kadın şarkıcının programına çıktığı, ayrıca bazı internet sitesi ve gazetelerde konuyla ilgili açıklamalar yaptığını ifade eden yetkililer, örgütün, yılbaşından bu yana program satışıyla, 500 bin liraya yakın gelir elde ettiği tahmininde bulunduklarını bildirdi. Site sahibi O.G., bazı açıklamalarında uygulamayı yasal gibi gösterdiği ve her yıl özellikle eşlerini dinletmek isteyen 15 bin kişiye programı sattığını belirtmişti.

DİNLENENLER DİNLETENLERDEN ŞİKAYETÇİ OLMADI

Casusluk şebekesinin sattığı dinleme programlarını, genellikle eşlerini, sevgililerini, ayrıldıkları eşlerini ya da işçilerin dinletmek isteyen patronların aldığı da ortaya çıktı. Emniyetin yürüttüğü soruşturma kapsamında, dinlenen kişilerin kendilerini dinlettiren kişilerden şikayetçi olmaması dikkat çekti. Bir işyeri sahibinin 4 çalışanına dinleme programı yüklü telefonlar hediye ederek işyerinde kendisi hakkında yapılan konuşmaları dinlediği de belirlendi. Mağdurların sadece casusluk programı satanlardan şikayetçi olduğu öğrenildi. Site sahibi ile birlikte hareket eden "Nosleep" rumuzlu hacker B.K.'nin hacker arkadaşları F.K. (28), B.K. (21) ve M.D.'nin (16), takma isimler kullanıp yerli ve yabancı binden fazla internet sitesini hacklediği de belirlendi. Hacklenen internet siteleri arasında Beren Saat ve Hilal Cebesi'nin hayran sayfası ile AK Parti Kocaeli Milletvekili Fikri Işık, AK Parti Düzce Milletvekili Osman Çakır, AK Parti Yozgat Milletvekili Yusuf Başer, CHP İzmir İl Teşkilatı, MHP Yenişehir İlçe Teşkilatı, AK Parti Kurtalan ve Keçiören İlçe Teşkilatları, Atılım Üniversitesi, Beykent Üniversitesi, Kırıkkale Valiliği, Antalya Elmalı Müftülüğü, Kocaeli Gençlik Spor İl Müdürlüğü, İzmir Ticaret Borsası'nın internet sitelerinin de yer aldığı öğrenildi. Şüphelilerin ifadelerinde internet sitelerini reklam yapmak amacıyla hacklediklerini söylediği öğrenildi. Bazı milletvekillerinin sitelerini hackleyen şüphelilerden şikayetçi olduğu belirtildi.

DİNLEMEDEN KURTULMAK İÇİN FABRİKA AYARLARINA DÖNÜN

Emniyet yetkilileri telefonlarına dinleme amacıyla casusluk programı yüklenmesinden şüphelenen kişilerin, fabrika ayarlarına dönerek casusluk programlarından kurtulabileceğini belirtti. Ayrıca casusluk programlarının sürekli internete bağlandığını, durup dururken faturası yükselen GSM kullanıcılarının da casusluk programlarının mağduru olabileceği uyarısında bulunuldu.

ŞÜPHELİLER ADLİYEYE SEVK EDİLDİ

Dört ay önce beyin ameliyatı olan çete elebaşı O.G.'nin, gözaltına alındıktan sonra fenalaşması üzerine Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılıp tedavi altına alındığı ortaya çıktı. O.G.'nin ifadesinin henüz alınmadığı, işlemleri tamamlanan zanlılardan B.K., F.K., B.K. ve S.K. örgüt kurma, özel hayatın gizliliğini ihlâl, bilişim sistemlerine izinsiz girme, şahsi hayata müdahale suçlamalarıyla adliyeye sevk edildi. Yaşı küçük olan M.D. ise Çocuk Şubesi ekipleri tarafından adliyeye çıkarıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber