380 milyar dolarlık afet zararının 105 milyarlık kısmı sigortadan karşılandı

DASK Başkanı Selamet Yazıcı, geçen yıl dünyada afetlerin yoğun olarak yaşandığını ve bu yüzden 380 milyar dolarlık zararın meydana geldiğini söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Ağustos 2012 13:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

DASK Başkanı Selamet Yazıcı, geçen yıl dünyada afetlerin yoğun olarak yaşandığını ve bu yüzden 380 milyar dolarlık zararın meydana geldiğini söyledi. Bu zararın 105 milyar dolarının sigortayla telafi edildiğini açıklayan Yazıcı, ?Gelişmiş ülkelerde afetler nedeniyle oluşan ekonomik kayıpların yarısına yakını sigortadan karşılanırken, bu oran gelişmekte olan ülkeler için yüzde 5-10, az gelişmiş ülkeler için yüzde 1-3 arasında kalıyor.? dedi.

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), 17 Ağustos 1999 Marmara depreminin yıldönümünde Afet Sigortaları Kanunu'nun getirdiği yeni uygulamaları açıkladı. Hedeflerini 2014 yılına kadar Türkiye'deki zorunlu deprem sigortalı konut sayısının 6 milyona yükseltmek olduğunu belirten Selamet Yazıcı, ?Orta vadeli hedeflerimizde deprem ve sigorta bilincini artırmak için hayata geçireceğimiz projelerle hem de yeni Afet Sigortaları Kanunu'yla getirilen kontrol uygulamalarının etkinleştirilmesiyle 5 yıl içinde sigortalı konut sayısını 10 milyona çıkarmak.? dedi.

Yeni altyapı sistemlerinden de bahseden DASK Başkanı Yazıcı, abonelik işlemleri sırasındaki poliçe kontrolü, sigortası bulunan ev sahiplerine yeni işlem yükü doğurmadan, elektronik ortamda gerçek zamanlı bilgi paylaşımı ile yapılacağını kaydetti. Elektrik ve su idarelerine konuyla ilgili afiş, broşür gibi bilgilendirme materyalleri yerleştirileceğini, özel hazırlanan kamu spotu kliplerinin de televizyon kanallarında yayınlanmaya başlanacağını aktardı.

VAN DEPREMİNDEN SONRA SİGORTALI SAYISI YÜZDE 12,5'A YÜKSELDİ

Zorunlu deprem sigortasının her yıl yaklaşık yüzde 9'a yakın arttığını vurgulayan Selamet Yazıcı, geçen yıl Van'da yaşanan deprem sonrasında bu oranında yüzde 12,5'a yükseldiğini ifade etti. 2012 yılının ilk döneminde yüzde 11,5 seviyesinde bir büyüme olduğunu dile getiren Yazıcı, yeni yasada öngürülen ek kontrol noktalarının, zorunlu deprem sigortasını deprem olmadan yaptırmayı kolaylaştıracağını kaydetti.

EN İYİ DEPREM FİLMİNİ ÇEKEN ÜNİVERSİTELİ ÖĞRENCİLERE ÖDÜL

Bu arada törende DASK'ın üniversiteli öğrencilere yönelik düzenlediği 'Sallanmaya vakit yok!' temalı 4. Kısa Film Yarışması'nda dereceye giren ilk üç öğrenciye ödülleri de verildi. 105 filmin katıldığı elemelerde birinci olan Anadolu Üniversitesi'nden Çağatay Özkan ?Kırılma' filmiyle birinci olurken, Ege Üniversitesi'nden Atabey Uslu ?128 Atış' filmiyle ikinci, Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nedn Kamil Hakan Yıldırım ?Deniz' filmiyle üçüncü oldu. Bütün öğrencilere başarı plaketi verilirken birinciye dizüstü bilgisayar ve kamera, ikinciye dizüsüt bilgisayar, üçüncüye de masaüstü bilgisayar hediye edildi.

"HER 4 KONUTTAN BİRİSİNİN POLİÇESİ VAR"

Öte yandan 7,4 büyüklüğündeki Marmara depremini simüle eden DASK Festival TIR'ı 10 ayrı merkezi ziyaret ederek 35 bin kişiye zorunlu deprem sigortasının önemini anlatacak. DASK Yönetim Kurulu Üyesi Okan Utkueri de Marmara Depremi ve Van Depremi'nden sonra gelinen son durum ile ilgili Cihan'a şu açıklamayı yaptı:

"Zorunlu Deprem Sigortası, 2000 yılında uygulamaya başladı. Yapılan araştırmalar bize zorunlu deprem sigorta sistemi DASK'ın bilinirlilik konusunda sıkıntı yaşamadığını gösteriyor. Ancak hala ulaşamadığımız kitleler söz konusu. Toplam 16 milyonluk konut stokundan bahsediyoruz. Buna göre her 4 konuttan birisi poliçesini yaptırmış. İlk etapta 6 milyona, 5 yıl sonra ise 10 milyonluk konut poliçesine ulaşmayı hedefliyoruz. Yeni çıkan Deprem Sigortası Kanunu ile mevzuat alt yapısı daha güçlü hale geldi. Bu yasa sayesinde zorunlu deprem sigortasının önemi daha iyi anlaşıldı."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber