Bursa'da 30 bin sinek üreme kaynağı 19 günde bir ilaçlanıyor

Bursa'da, aralıksız sürdürülen sinekle mücadele çalışmalarında 7 merkez ilçede 30 bin 871 üreme kaynağı her 19 günde bir ilaçlanıyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Ağustos 2012 16:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bursa Büyükşehir Belediyesi, özellikle yaz aylarında halk sağlığını tehdit eden sivrisinek, karasinek, afit, cronomidea ve diğer haşerelerle 7 merkez ilçede 48 araç, 95 ekipman ve 114 personelle ilaçlama yapıyor. Üreme alanlarını kontrol altına alıp, doğaya gereksiz kimyasal atmamayı prensip olarak belirleyen ekipler, sivrisinek mücadelesi kapsamında Osmangazi'de 15 bin 670, Yıldırım'da 5 bin 771, Nilüfer'de 3 bin 800, Mudanya'da 2 bin 400, Gürsu'da 455, Kestel'de 2 bin 175 ve Gemlik'te 2 bin 500 olmak üzere toplam 30 bin 871 adet üreme kaynağını her 19 günde bir ilaçlıyor. Bunun yanında mücavir alan içindeki Cenup ana tahliye kanalı, Serme, Kestel Mandıras, Deli Çay, Kaplıkaya, Cumalıkızık, Gökdere, Cilimboz, Feyezan, Biladiyunus, İsmetiye, Kelesen, Ayvalı, Çalı, Altınşehir, Hasan Ağa, Kayapa olmak üzere toplam 17 adet dere ve çay 7 gün arayla periyodik olarak ilaçlanıyor.

Karasinek mücadelesinde her ilçede bulunan metruk evler, kontrolsüz çöp alanları, ahırlar, kümesler, gübrelikler, pazar yerleri gibi karasineğin üremesine veya toplanmasına neden olan noktalar da sürekli ilaçlama yapılıyor. Bu kapsamda Osmangazi'de 67 bin 500, Yıldırım, Gürsu ve Kestel'de 25 bin, Nilüfer'de 20 bin, Mudanya'da bin ve Gemlik'te bin 500 üreme alanı 20 günde bir ilaçlanıyor. Yeşil alan afit mücadelesinde kapsamında tüm ilçelerdeki parklar, refüjler, cadde ve sokaklardaki ağaç ve çalı bitkileri piknik ve mesire alanları çeşitli haşerelere karşı 13 günde bir ilaç atılıyor.

Çevre sağlığı ilaçlamalarının 7 ay yazlık ve 5 ay kışlık mücadele olmak üzere yıl boyu sürdüğünü ifade eden Büyükşehir Belediyesi Veteriner Hizmetleri Şube Müdürü Tekin Akış, kışlık mücadelenin de etkili bir şekilde yapıldığını söyledi. Kışlık mücadelenin 42 işçi, 17 araç ve 20 sisleme makinesi ile yapıldığını dile getiren Akış, ?Merkeze bağlı ilçelerdeki toplam 325 mahallenin her cadde ve sokağındaki temiz ve pis su rögarları sisleme makineleriyle hem kışı sıcak ve nemli ortamda geçiren sivrisineğe karşı hem de kalorifer böceğine karşı ilaçlandı. Bugüne kadar yaklaşık 2 milyon 192 bin 409 TL'nin harcandığı bu mücadelede 6 bin 750 hektar alanda larva, 360 bin hektar alanda uçkun, 500 hektar alanda yeşil alan zararlısı ve 2 bin 400 hektar alanda da kışlak mücadelesi yapıldı.? dedi.

Önceki yıllarda yaz aylarında karasinek ve sivrisinek konusunda sıkıntıların yaşandığı Adalet, Hürriyet, Soğukkuyu ve Dikkaldırım mahalle muhtarları son iki yıldır sorunsuz bir yaz dönemi geçirdiklerini belirterek, etkin mücadele nedeniyle Büyükşehir Belediyesi'ne teşekkür etti. Gönderdikleri dilekçelerle mahallelerinde sinek ve sivrisineklere ilişkin bir sorun yaşanmadığını dile getiren Dikkaldırım Mahalle Muhtarı Mustafa Özderya, ?Büyükşehir Belediyesi'nin yapmış olduğu sivrisinek ve karasinek ilaçlamaları rutin olarak devam etmektedir. Herhangi bir sıkıntımız yok. Büyükşehir Belediyesi'ne yaptığı çalışmalardan dolayı teşekkür ederim.? diye belirtti.

Bu arada geçtiğimiz yıl tüm ilçe ve köylerde 5 bin kişinin katılımıyla yapılan ankette çevre sağlığı ilaçlamalarında vatandaş memnuniyeti yüzde 81 olarak belirlendi. Bu yıl vatandaş memnuniyetinin yüzde 90'ların üzerine çıkarılması hedefleniyor.

Bir bardak suda milyonlarca sivrisinek ürediğini dile getiren Veteriner Hizmetleri Şube Müdürü Tekin Akış, ?Mücadelemize destek vermek ve daha rahat bir yaz geçirmek isteyen vatandaşlarımız balkon, teras ve bahçelerinde su tutan bidon, leğen, varil, pet şişe, lastik gibi malzeme ve eşyaları kaldırmalı. Bunun yanında her türlü şikayet için bizi 248 50 22 nolu telefon ya da 153 Alo Şikâyet hattından arayabilirler.? açıklamasını yaptı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber