Bakanlık baklavanın yerli cevizden yapılması için düğmeye bastı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Ağustos 2012 16:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Günlük 450 ton baklavanın üretildiği Türkiye'de, yılda kişi başına 2,3 kilogram baklava düşüyor. Talep, bayramlarda 10 kata kadar artıyor. Baklavaya olan talep cevize olan talebi de tetikliyor. Sofralarının vazgeçilmezi cevizin üretimini teşvik etmek için Orman ve Su İşleri Bakanlığı harekete geçti. Bu kapsamda hazırlanan eylem planı ile yüzde 60 olan ceviz ithalatının önüne geçilecek.

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, 'Ceviz Eylem Planı'nı Kırşehir'de açıkladı. Plan, yerli üretimi teşvik ediyor. Uygulamanın yoğun olarak sonbahar döneminde gerçekleştirileceği plan kapsamında 2012-2016 yılları arasında takriben 5 milyon ceviz fidanı dikilecek. Proje meyve üretiminin artırılmasının yanı sıra Türkiye'de ilk defa kerestelik ceviz üretimine yönelik ceviz ormanları tesis edilmesini de sağlayacak. Orman köylerinde yaşayanların hayat standartlarının yükseltilmesinin hedeflendiği proje çerçevesinde ceviz fidanlarının büyük bölümü bozuk orman alanlarına dikilecek. Bozuk orman alanlarını köy tüzel kişiliklerine ve vatandaşlara 120 yıllığına kiralanacak. Hazineye ait olup da ceviz, badem gibi gelir getirici türlerle ağaçlandırılmak istenilen yerler de vatandaşların istifadesine sunulabilecek.

İçerdiği doymamış yağ asitleri, fosfor, E vitamini, selenyum, çinko gibi besin öğeleri ile artan vitamin ve mineral ihtiyacının karşılanmasında önemli rol oynayan ceviz, aynı zamana iyi bir enerji kaynağı. 100 gr cevizin enerji kaynağı yaklaşık 700 kalori sağlıyor. Zihinsel gelişimi için çok önemli olan Omega-3 yönünden de zengin olan ceviz, gümüş içeren tek meyve olma özelliği taşıyor. İnsan vücudunda, gümüş iyonuna gereksinim duyan tek organ olan beynin gümüş iyonu ihtiyacı cevizle sağlanıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber