İş-Kur'dan gençlere tavsiye: Kaynakçı ol, işsiz kalma

Haber Giriş : 19 Ağustos 2005 10:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'nin en büyük sorunlarından işsizlik, eğitim sisteminde yaşanan çarpıklığı gözler önüne seriyor.

Aralarında üniversite mezunlarının da bulunduğu yüz binlerce kişi işsiz gezerken, sanayide mesleki eğitim görmüş ara eleman sıkıntısı yaşanıyor. İş-Kur Genel Müdürü Namık Ata, gençlerin gelecekte işsiz kalmamaları için imalat sanayiinin talep ettiği kaynakçı, metalurji mühendisliği, doğramacı gibi alanlara yönelmelerini öneriyor.

Türkiye'de her yıl 750 bin genç, işgücü piyasasına dahil oluyor. Bunların büyük bölümü herhangi bir mesleki eğitim almayan ilkokul ve klasik lise mezunları. Üniversite öğrencilerinin önemli kısmı da işletme, iktisat ve ziraat mühendisliği gibi piyasada fazla talep görmeyen alanları bitiriyor. Türkiye İş Kurumu'na kayıtlı iş arayan sayısı yaklaşık 1 milyon. Kurum 2004 yılında 76 bin 257 kişiyi işe yerleştirdi. İş bulunan alanların büyük bölümü imalat sanayiinin istediği ara elemanlarla bilgi işlem teknisyenlerinden oluşuyor. İş-Kur'un, geçen yılki işe yerleştirme oranları bir önceki döneme göre meslek lisesi mezunları için yüzde 41, meslek yüksekokulu mezunları için yüzde 90, yüksekokul ve fakülte mezunları için de yüzde 131 artış gösterdi. Gelecek yıllarda tahsilli işsizlerin sayısının daha da artacağı tahmin ediliyor. DPT'nin yaptığı araştırmaya göre Türkiye'de her yıl ihtiyacın üzerinde ziraat, orman, jeoloji, jeofizik ve inşaat mühendisi yetiştiriliyor. Ancak üniversitelerden mezun olan bilgisayar ve elektrik-elektronik mühendisiyle doktor sayısı ise talebe cevap veremiyor.

İş-Kur Genel Müdürü Namık Ata, gençlerin gelecekte işsiz kalmamaları için meslek tercihlerini çok iyi yapmaları gerektiğini belirtiyor. Türkiye'de bilişim alanında ve imalat sanayiinde bazı sürükleyici sektörler bulunduğunu ifade eden Ata, bu alanlarda kendini iyi yetiştiren kişilerin kesinlikle işsiz kalmayacağını söylüyor.

Özellikle imalat sanayiinin çok sayıda kaynakçı, metalurji ile elektrik-elektronik mühendisi, doğramacı ve teknisyen ihtiyacı olduğunu vurgulayan Ata, gençleri bu alanlara yönelmeye çağırıyor. Genel Müdür, ?Vasıfsız lise mezunlarına, işletmeci ve iktisatçılara, ziraat, fizik ve jeoloji mühendislerine ve üniversitelerin sosyal bilimler alanlarında eğitim görenlere ise iş bulamıyoruz. Bu kişilerden ancak çok özel üstün vasıfları olanlar bir işe girebiliyor.? dedi. Bilgi işlem sektöründe de ciddi manada istihdam boşluğu olduğunu dile getiren Ata, gelecekte eleman aranacak meslekler arasında gen mühendisliğinin de yer aldığını ifade ediyor.

MESLEK SEÇERKEN DİKKAT

Aranan bazı meslekler

Kaynakçı

Doğramacı

Bilgisayar

Doktor

Metalurji mühendisi

Bilgi işlem teknisyeni

Gen mühendisi

Elektrik-elektronik mühendisi

Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber