Bursa'da 'Deprem ve Kentsel Dönüşüm' paneli

Chp İstanbul Milletvekili ve Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, "Bursa, Türkiye deprem tarihi açısından ele alındığında, önemli bir tehlikeye sahip" dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Ağustos 2012 21:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Prof. Dr. Eyidoğan, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (Tmmob) Bursa İl Koordinasyon Kurulu'nun düzenlediği "Deprem ve Kentsel Dönüşüm" panelinde yaptığı konuşmada, Bursa'nın barındırdığı nüfus, sanayi, sosyal ve kültürel varlıklar nedeniyle deprem riskinin bir an önce atlatılması gerektiğini söyledi.

Deprem riskinin azaltılması açısından, Bursa'nın önceliği olduğunu dile getiren Eyidoğan, "Bursa, Türkiye deprem tarihi açısından ele alındığında, önemli bir tehlikeye sahip. Önlemlerin alınmasında önceliği olan bir kent. İçinden aktif fay geçen bir kent. Deprem tehlikesi yüksek. Gayri safi milli hasıla değeri de yüksek. Bu yüzden herhangi bir depremde kayıp değeri, oldukça yüksek olabilecek bir kent" diye konuştu.

Kentsel dönüşüm hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Eyidoğan, "Kentsel dönüşüm, yalnız inşaat değildir, sosyal, kültürel, ekonomik, estetik ve şehir plancılığı boyutları vardır. Dolayısıyla birçok mesleğin içinde olduğu boyutları olan bir çalışmadır. Bu çalışmayı, yalnızca inşaata indirgerseniz başarılı olamazsınız" dedi.

Kentsel dönüşüm yasasının sert, tepeden inme ve zorlayıcı maddeler içerdiğini, yasada insan haklarına ve mülkiyet haklarına aykırılıklar yer aldığını öne süren Prof. Dr. Eyidoğan, "Chp olarak Anayasa Mahkemesi'ne başvurduk. Yasanın bu haliyle, kentsel dönüşüm sürecinde toplumda mağduriyetler oluşturabileceği fikrini taşıyoruz" ifadelerini kullandı.

Deprem riskini azaltmak için Bursa'da yapılabilecek çalışmalar, kentsel dönüşümden sonraki uygulamalar, bilimsel ve siyasi açıdan yapılabilecekler gibi konuların tartışıldığı panele, Tmmob Şehir Plancılar Odası 2. Başkanı Dr. Ümit Özcan, Tmmob Bursa İl Koordinasyon Sekreteri Fikri Düşünceli de panelist olarak katıldı.

Muhabir: Büşra Nur Özcan

Yayıncı: Doğan Sarıtaş

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber