Depremde ayaklarını kaybetti, sporla hayata tutundu

Marmara depreminde yıkılan evinin enkazından 3 gün sonra kurtarılan ancak iki ayağını da kaybeden Ufuk Koçak, değişik spor dallarına yönelerek hayata tutunmaya çalışıyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Ağustos 2012 09:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Koçak, deprem gecesi arkadaşlarıyla gece yarısına kadar dışarıda oturduktan sonra uyumak için Gölcük'teki evlerine gittiğini belirterek, yatağa uzandığını ancak havanın sıcak olması nedeniyle uyku tutmadığını söyledi.

Depremin de bu sırada olduğunu ve yataktan çıkarak dışarı baktığında İzmit Körfezi'nin kızıllığını gördüğünü anlatan Koçak, ?Bir anda 'Kıyamet kopuyor' diye düşündüm. Daha sonra evden sesler geldi ve sıvalar düşmeye başladı? dedi.

Koçak, 5 katlı bir apartmanın 4. katında yaşadığını depremin 10. saniyesinde evinin üzerine yıkılmaya başladığını ifade ederek, ?Bu durum sonrası şok yaşadım. Ne olduğunu hala anlayamamıştım. Arı kovanından nasıl ses gelirse, o şekilde çevreden insan seslerinin geldiğini duydum. Bulunduğum yerin her mevkisinden sesler geliyordu. Yaklaşık 3 gün enkaz altında kaldım. Sadece bizim evin salonunda bir aralık vardı. Babam ve arkadaşlarım İstanbul'dan geldiler ve o aralıktan sürünerek beni çıkardılar? diye konuştu.

Enkazdan çıkarıldıktan sonra hastanede şuurunun açıldığını belirten Koçak, yapılan muayeneler sonucunda ayaklarının iyi durumda olmadığını öğrendiğini söyledi.

Koçak, helikopterle GATA'ya sevk edildiğini, burada yapılan operasyonla iki ayağının kesildiğini dile getirerek, rehabilitasyon sürecinden sonra Almanya'ya giderek protezlerini yaptırdığını ve yürüme eğitimi aldığını kaydetti. Koçak, Almanya'da yaşamaya karar vermesine rağmen memleket hasretine daha fazla dayanamayarak Türkiye döndüğünü söyledi.

Hayata sporla tutundu

Yaşadığı tüm acılara rağmen hayata tutunmak için çalışmalar yürüttüğünü ifade eden Koçak, bu kapsamda 2003 yılında spor yapmaya başladığını, tekerlekli sandalye ile basketbol ve tenis oynamaya çalıştığını anlattı.

Değirmendere Su altı Topluluğu Spor Kulübü Derneği'nde (DESSAT) tanıştığı Murat Kulakaç ile hayatının tamamen değiştiğini belirten Koçak, şunları kaydetti:

?Onunla su altı eğitimlerine başladık. Şu anda dalış sporunda en üst seviyeye geldim. Engelli arkadaşların eğitimlerine yardımcı oluyorum. Yüzme, rüzgar sörfü, yelken, doğa yürüyüşleri ile Off-road yapıyorum. Gücüm yettiği kadar doğa yürüyüşlerine çıkıyorum. Hayatta hep var olmaya çalışıyorum. Toplam 10 spor yapıyorum. Yaşama tutunmaya ve koşturmaya devam ediyoruz. Yaptığım spor dallarına her zaman yenilerini katıyorum. Hayatın her zaman içinde olmak gerekiyor, bu neden benim başıma geldi diyerek durumları sorgulayacak olursanız hayatın kenarında kalırsınız. Spor yaparak hayatımı daha eğlenceli bir hale getiriyorum. 17 Ağustos Marmara Depremi sonucu sahip olduğum engel, spor yaparak hayata tutunmama engel olamadı.?

İnsanların iki ayağı olmayan birisini görmeye alışkın olmadığını belirten Koçak, Çınarlık Meydanı'nda ilk dalış yapacağı zaman etrafına 100 kişinin toplanarak kendisini izlediğini anlattı. Koçak, aynı yerdeki dalış sayılarının artmasının ardından çevredeki insanlarda farkındalık uyandırdığını ifade ederek, bu durumun da daha rahat hareket etmelerini sağladığını söyledi.

Atlet olarak koşmayı hedefliyor

Koçak, sporun engel tanımadığını, yapılacak her branşta ilk olarak bazı sıkıntıların yaşanabildiğini dile getirerek, o seviyedeyken çevredeki insanların destek vermesinin çok önemli olduğuna dikkati çekti.

Londra Olimpiyatları'nda Paralimpik Oyunları'nda atletlerin yarıştığını hatırlatan Koçak, ?Koşu protezleri var eğer onları da yaptırabilme imkanım olursa koşacağım. Bugün dünya rekorlarına imza atıyorlar. Koşmak çok keyifli özlediğim de bir şey. Onu da yapacağım. Paralimpik oyunlarında mücadele edenleri alkışlıyorum, ben koşmaya başlayınca beni alkışlamalarını bekleyeceğim? ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber