Ağlı'daki tarihi eser Kastamonu müzesine getirildi

Kastamonu'nun Ağlı ilçesinde kaçak kazı sonucu ortaya çıkan tarihi antik eserler bulunduğu yerden çıkarılarak Kastamonu Müzesine getirildi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Ağustos 2012 09:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kastamonu'nun Ağlı ilçesi Selmanlı Mahallesi yakınlarında bir gurup defineci tarafından kaçak kazı sonucu Roma dönemine ait (MS 2. ve 3'üncü yüzyıl) çok değerli antik eserler ortaya çıktı.

İl Jandarma Komutanlığına gelen bir ihbar üzerine emniyet güçlerinin gerçekleştirdiği operasyonda, kaçak kazı yapılarak girilen tümülüsteki mezar odası içinde Roma dönemine ait (MS 2. veya 3'üncü yüzyıl) çok değerli bir duvar resmine (fresk) ulaşıldı. Ayrıca, maddi değeri çok yüksek takılar ele geçirildi. Tümülüste yapılan kaçak kazı sonucu girilen mezar odasındaki freskin, korunmuşluğu bakımından o döneme ait şu ana kadar bulunmuş en değerli parça olduğu ve Kastamonu antik tarihi açısından da büyük önem taşıdığı belirtildi. Uzmanlar, antik eserlerin kabartma şeklinde yapıldıktan sonra boyandığını ve günümüze kadar o günkü özelliğini koruduğunu kaydetti.

Karabük Üniversitesi'nden gelen uzman ekipler tarafından kurtarma çalışması yapılan antik eserler, bulunduğu yerden dikkatli bir şekilde çıkarıldı. Çıkarılan eser, sarılarak vinç yardımıyla kamyona yüklendi, sonra Kastamonu Müzesine getirildi. Antik eser Kastamonu Müzesinde oluşturulan özel bölmeye kondu. Burada koruma altına alınacak olan antik eserin, gerekli çalışmaların yapılmasının ardından müzede sergilenmek üzere düzenleneceği belirtildi. Kaçak kazı sonucu ortaya çıkan antik eserin dünyada eşi benzeri olmadığı için büyük öneme sahip olduğu öğrenildi.

Kaçak kazı nedeniyle daha önce yedi kişi gözaltına alınmış ve bunlardan altısı tutuklanmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber