Türkiye, depremde 100 bine yakın insanını kaybetti/ Video

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Ağustos 2012 12:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

13 yıl önce 17 Ağustos 1999 tarihinde meydana gelen, merkez üssü Kocaeli-Gölcük olan Marmara Depremi'nin yıl dönümü nedeniyle açıklama yapan Evsen, o tarihteki depremin 7,4 Richter büyüklüğünde gerçekleşerek ülkemizi derin bir yasa boğduğunu ifade etti. Evsen, bu depremin ne ilk ne de son bir deprem olduğuna dikkat çekerek, ?Son yüzyılda 1939 yılında Erzincan Depremi ile başlayan sarsıntılar 1999 Marmara Depremine kadar belli aralıklarla devam etmiş, binlerce insanımız bu depremleri canıyla öderken, binlerce insanımızda malıyla ödemiştir. Bulunduğumuz coğrafyada yüzde 90'ı deprem tehdidi altında olan ülkemizde, son yüz yılda resmi rakamlara göre 100 bin civarındaki vatandaşımız depremden hayatını kaybetmiştir. Son yüzyılın en yıkıcı depremi 26 Aralık 1939 yılında Erzincan'da 7,9 Richter büyüklüğünde oldu. 17 Ağustos 1999 tarihinde ise 7,4 Richter büyüklüğünde Marmara Depremi meydana geldi.? dedi.

Adnan Evsen, her konuda olduğu gibi deprem konusunda da yasal hazırlıkları yapmak yerine, kontrolü sağlamadan ve güvenilir denetimleri yapmadan bir ya da birkaç kişiyi sorumlu tutarak, soruna çözüm bulmaya çalışıldığına vurgu yaptı. Bütün olumsuzluklara rağmen 1999 Marmara Depremi'nden sonra tüm Türkiye'de geçerli olmak üzere deprem yönetmeliği çıkarıldığını anımsattı. Evsen, yönetmelikle birlikte zorunlu deprem sigortası, yapı denetim kurumları gibi birtakım düzenlemeler getirilmiş olsa da, yeni binaların halen yürürlükte bulunan yönetmeliklere yüzde 100 uygun olarak inşa edildiklerini söylemenin mümkün olmayacağına da işaret etti.

Jeoloji Mühendisi Adnan Evsen, açıklamasını şöyle sürdürdü: ?Son yıllarda Japonya'da, İran'da ve dünyanın değişik yerlerinde meydana gelen depremlerde göstermektedir ki; dünya hala stabil değildir. Türkiye de olduğu gibi hala birçok yerde sürekli depremler olmaya devam ediyor. Bugünkü teknolojik imkanlar ile doğal bir afet olan depremleri önlemek mümkün değildir. Ancak deprem zararlarını en aza indirmek bilimsel çalışmalara dayalı olarak üretilen planlama çalışmaları ile mümkündür. 2012 yılı güncel 'Türkiye Diri Fay Haritası'na göre ülkemizdeki diri fay sayısı toplam 326 adet olmuştur. Söz konusu 326 adet diri fay, alt segmentleri ile birlikte değerlendirildiğinde deprem üretebilecek fay sayısı yaklaşık 485 adettir.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber