Görevini yerine getirmeyen 14 yapı denetim firmasının belgeleri iptal edildi

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Ağustos 2012 15:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de son bir yılda denetim görevini yerine getirmeyen 14 yapı denetim firmasının izin belgeleri iptal edildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın verilerine göre, Türkiye'de bin 467 yapı denetim firması bulunuyor. Büyükşehirlerden İstanbul'da 290, Ankara'da 154 ve İzmir'de 73 yapı denetim firması yer alıyor. Çevre ve Şehircilik il müdürlükleri, yapı denetim firmalarını yılda 6 kez denetimden geçiriyor.

Sakarya Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mustafa Yılmaz, Cihan Haber Ajansı (Cihan) muhabirine yaptığı açıklamada, ilde 3 yapı denetim firmasının izin belgelerinin iptal edildiğini söyledi. Yapı denetim firmalarının yapacağı işlerin bakanlığın ilgili yönetmeliklerince belirlendiğini kaydeden Yılmaz, "Firmalar buna göre hareket etmek zorunda. Yapı denetim firması, aldığı inşaatın projesinden tutun da temel atmasına, anahtar teslimine kadar o yapının her şeyinden sorumlu. Projenin uygunluğunu denetlemek zorunda. Yapı denetim firmalarını yılda 6 kez denetliyoruz. Kontrol ekibimiz firmaya giderek rastgele seçtiği projeleri denetliyor. Ayrıca, bir inşaat ile ilgili ihbar geldiğinde o ihbarı denetliyoruz." dedi.

4708 Sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanun hükümlerince görevini yerine getirmeyen veya son üç yıl içerisinde üç defa olumsuz sicil alan yapı denetim firmasının faaliyeti, yapı denetim komisyonunun teklifi üzerine, bakanlıkça bir yıla kadar durduruluyor ve belgesi geçici olarak geri alınıyor. Denetim faaliyetinin geçici olarak durdurulmasına neden olan yapı denetim kuruluşunun mimar ve mühendisleri, bu süre içerisinde başka ad altında dahi olsa hiçbir denetim faaliyetinde bulunamıyor. Geçici durdurmaya neden olan mimar ve mühendisler ilgili meslek odasına bildiriliyor. Faaliyeti üç defa durdurulan yapı denetim kuruluşunun denetim faaliyetine son verilip, izin belgesi bakanlıkça iptal ediliyor. İzin belgesi iptal edilen yapı denetim kuruluşunun, kusurları mahkeme kararı ile kesinleşen mimar ve mühendisleri başka bir yapı denetim kuruluşunda görev almaları halinde, görev aldıkları bu kuruluşa da izin belgesi verilmiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber