Afyon'da kablo hırsızları, çiftçilerin kabusu oldu

Kiraz üretimi ve ihracatıyla ünlü Sultandağı ilçesine bağlı Dereçine Beldesi Toprak Sulama Kooperatifi Başkanı Ali Yakut, her türlü önlemi almalarına rağmen trafo ve kablo hırsızlıklarının önüne geçemediklerini söyledi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Ağustos 2012 07:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yakut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Akşehir ile Çay ilçeleri arasındaki bölgede yetiştirilen kiraz, vişne, elma, erik, ve kayısı gibi meyve üretiminin ve ihracatının ülke ve yöre ekonomisine önemli girdi sağladığını belirtti.

Meyve bahçelerinin sulamasının Devlet Su İşleri'ne ait sulama kuyularından yapıldığını hatırlatan Yakut, hırsızların sulama kuyularındaki trafo, yağ ve bakır telleri çalarak, sulama kooperatiflerini büyük zarara uğrattıklarını bildirerek, şunları kaydetti:

"Daha önce ufak çaplı bakır kablo hırsızlıkları yaşanmıştı ancak şu anda trafo, hatta motor çalmaya teşebbüs ediyorlar. Hırsızlık için akıl almaz yöntemler deniyorlar; Ankara plakalı, merdivenli kamyonetlerle kendilerine elektrik dağıtım şirketi görevlisi görünümü vererek, çevrede şüphe uyandırmadan trafolardan, sulama kuyularından hırsızlık yapıyorlar.

Çalınan trafo ve bakır kablolar, üreticiye önemli zarar veriyor. Onarım ve yenileme sürecinde önemli zaman kaybı yaşanarak, arazilerin susuz kalmasına neden oluyor. Üretici, çalınan malzemenin kat kat üzerinde zarara uğrayabiliyor."

Bakır kablo, trafo gibi hırsızlıklarla ilgili ceza yaptırımlarının düşük olduğunu savunan Yakut, "Yakalanan kablo hırsızları çoğunlukla serbest bırakılıyor ve ardından aynı suçu tekrarlıyor. Bizim de tüm trafoların başında nöbet tutabilme durumumuz yok. Cezaların caydırıcı hale getirilmesi istiyoruz" diye konuştu.

Muhabir: Sinan Kutlar / Serdar Yılmaz

Yayıncı: Mürsel Çetin

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber