Palandöken Müftüsü Baytar: Bayramlarla birlik ve bütünlüğümüz güçleniyor

Erzurum Palandöken İlçe Müftüsü Mustafa Baytar, İslam dininin iki büyük bayramından biri olan Ramazan Bayramı'na kavuşmanın Müslümanların dini şuurunu ve heyecanını artırdığını belirtti.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Ağustos 2012 14:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Müftü Baytar, dini bayramların milli birlik ve bütünlüğü güçlendirdiğini ifade etti.

Palandöken Müftüsü Mustafa Baytar, Ramazan Bayramı münasebetiyle mesaj yayınladı. Müftü Baytar mesajında, "Bilindiği gibi bayram sevinçli ve neşeli gün demektir. Öteden beri her milletin bir çok milli günleri tarihi hatıralarını canlandıran bayramları bulunmaktadır. İslam dininin iki büyük bayramı vardır. Ramazan ve Kurban bayramları. Kaynaklarımızda Ramazan Bayramı'na 'İdu'l Fıtr', Kurban Bayramı'na ise 'İdu'l Edha' denilmektedir. Bayramlar insanlar üzerinde çok müspet tesirler meydana getirir. Dini şuur ve duygularını kuvvetlendirir. İnananlara yeni bir heyecan ve çalışma zevki kazandırır. Bayramların milli ve dini duygularının, inanışlarının pekişmesini, canlı ve taze tutulması fonksiyonu yanında toplumun birlik ve beraberliğini sağlamada ve bunun bireylerin bilincinde yer etmesinde büyük önemi vardır. Gerçekten dini bayramlar insanlar arasında kaynaşmanın dostlukları ve ahbaplıkları ilerletmenin bir yolu olarak beli bir öneme sahip oldukları gibi dini duygu ve şuurun sosyal hayatta tazelenmesinin de bir vesilesidir." dedi.

Bayram günlerinin barış ve sevinçli günler olduğunu dile getiren Baytar, yapılması gerekenleri şöyle aktardı: "Akraba ve komşularla tebrikleşerek, karşılıklı sevgi ve saygı duyguları aktarılmalı karşılaştığımız herkesle selamlaşarak tebrikleşmeliyiz. Tanıdıklarımızı ziyaret ederek hatırlarını sormalı gönüllerini almalıyız. Hastanelerde yatanları ziyaret ederek şifa dileklerimizi sunmalıyız. Yetim ve kimsesiz çocukların başını okşamaları onlara anne ve baba gibi davranmalıyız. Çevremizdeki yoksullara ve bakıma muhtaç çocuklara yardım elimizi uzatmalı, onlara da bayram sevinci yaşatmalıyız. Bizden hayır dua bekleyen ölülerimize dua etmeli ruhları için hayır ve hasenatta bulunmalıyız. Tanıdıklarımızdan dargın olanları barıştırmaya çalışmalı ve aralarını bulmaya çalışmalıyız. Çocuklara hediyeler dağıtmalı ve onları sevindirmeliyiz. İslam'ın emrettiği şekilde çevremizdeki insanlara iyi davranmalı, incitici ve zarar verici davranışlardan sakınmalıyız."

Baytar, Ramazan'da kazanılan güzel hasletlerin Ramazan sonrasında da devam etmesi temennisi ile bayramın Erzurum, ülke, millet, İslam dünyası ve tüm insanlık için huzur, mutluluk ve güzelliklere vesile olması dileğinde bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber